• dinsdag 01 April 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OKB voorzitter: Complete chaos bij indiening kandidatenlijsten

| starnieuws | Door: Redactie

OKB voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks over de chaotische situatie bij diverse hoofdstembureaus.

"Het is nog nooit zo erg geweest bij het indienen van de kandidatenlijsten op verschillende hoofdstembureaus. Er is heel veel misgegaan.

Op veel hoofdstembureaus blijken leden niet goed op de hoogte te zijn van de wet. Er zijn veel meningsverschillen geweest bij de indiening. Veel partijen, zelfs de meest ervaren politieke organisaties, hebben veel basisfouten gemaakt. Kandidaten komen dubbel voor, gegevens kloppen niet, mensen hebben niet bewilligd en één persoon heeft voor bijna alle kandidaten getekend". De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Samseerali Sheikh-Alibaks, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat er erg veel mis is gegaan. Het OKB heeft zelfs een spoedvergadering gehouden met zijn leden.


Niet alleen komen sommige kandidaten op lijsten voor van twee politieke organisaties, maar zelfs binnen

één partij prijkt een kandidaat zowel op de Districtsraad- als de Ressortraadslijst. Sommige partijen hebben de kandidatenlijsten niet getekend zoals vereist bij wet. De meerderheid van het dagelijks bestuur, inclusief de voorzitter. Bij een partij zijn veel bewilligingsformulieren niet ondertekend. Sommige verzuimen kunnen worden gecorrigeerd, maar in bepaalde gevallen moet volgens de wet scrapping van leden plaatsvinden. 


Sheikh-Alibaks merkt op dat veel hoofdstembureauleden niet goed getraind zijn. Zij kennen de wet niet - de goede niet te na gesproken. Ook sommige liaisons van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) blijken de wet onvoldoende te beheersen. Er waren veel meningsverschillen ter plekke met OKB leden. Er zijn veel nieuwe mensen erbij die de ervaring missen. Daarnaast is de Kiesregeling aangepast. Een memorie van toelichting ontbreekt waardoor er ook een discussiepunt is over de termijn van de terinzagelegging. De OKB voorzitter voert aan dat er een verkiezingskalender is waar duidelijk staat dat de terinzagelegging op 25, 26 en 27 maart moet plaatsvinden. Het CHS heeft een andere berekening gehanteerd. "De verkiezingskalender is aangenomen, dus had men zich daaraan moeten houden", stelt Sheikh-Alibaks.


In de praktijk bleek veel logistieke zaken mis te zijn gegaan. Niet alleen de kandidatenlijsten maar ook kopieën van de onderliggende stukken moeten ter inzage worden gelegd. Daarop waren diverse stembureaus niet berekend. Het kopiëren heeft lang geduurd. In een geval bezweek de kopieermachine omdat die niet berekend was voor zoveel werk achterelkaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft erop ingespeeld en een tweede machine ter beschikking gesteld. Na een tijdje werd die te heet, waardoor het werk weer stagneerde. Er is te weinig rekening gehouden met wat er allemaal mis kan gaan in de praktijk.


Ook moet worden onderzocht of er geen sprake is van fraude bij politieke partijen die bewust mensen op dubbele lijsten hebben laten plaatsen. Sommige kandidaten kozen ook voor het zekere voor het onzekere en staan op twee lijsten. Nagegaan moet worden welke bewilligingsformulieren de juiste zijn. Andere kandidaten hebben gebeld dat ze zonder toestemming op lijsten voorkomen. Er zou gefraudeerd zijn met hun handtekening. Al deze zaken moeten worden onderzocht. Ook hebben sommige politieke partijen de modelformulieren, die de wet voorschrijft niet gebruikt maar op A4-velletjes kandidatenlijsten ingediend.


Door interpretatieverschillen hebben hoofdstembureaus partijen in de gelegenheid gesteld om zaken te corrigeren. Sheikh-Alibaks voert aan dat in sommige gevallen kandidaten geschrapt moeten worden omdat het niet om een verzuim gaat. De Kiesregeling is daar duidelijk over. Sommige brieven die de hoofdstembureaus al gestuurd hadden naar politieke organisaties moesten weer teruggenomen worden. Verder hebben een paar stembureaus partijen en indieners gebeld om brieven op te halen. Dit kan niet volgens de wet, die vaststelt dat de brieven bezorgd dienen te worden.


"Ik heb veel verkiezingen meegemaakt. Er zijn vaker fouten geweest. Maar zoals het nu aan toegegaan is, heb ik nooit eerder meegemaakt", verzucht Sheikh-Alibaks. Hij merkt op dat er vaak kritische kanttekeningen zijn geplaatst door het OKB maar regeringen negeren deze. Er is ook vooraf gezegd aan de overheid dat zaken fout zullen gaan omdat er te veel onervaren mensen in de verkiezingsorganisatie zitten, maar de bezwaren zijn weggewuifd. Nu is gebleken dat haast overal enorme fouten zijn gemaakt door de verkiezingsorganisatie en ook door politieke partijen. De openbare zittingen worden dinsdag gehouden. Daarna kunnen er bezwaren ingediend worden bij de president.

| starnieuws | Door: Redactie