• dinsdag 06 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WERELDWIJDE VOEDSELPRIJZEN STIJGEN VOOR DERDE MAAND OP RIJ | HOGERE PRIJZEN VOOR GRANEN, VLEES EN ZUIVEL

| united news | Door: Redactie

De wereldwijde voedselprijzen zijn in april 2025 voor de derde achtereenvolgende maand gestegen, aangejaagd door hogere prijzen voor granen, vlees en zuivelproducten.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De FAO Food Price Index, die de maandelijkse prijsbewegingen van internationaal verhandelde voedselgrondstoffen volgt, steeg met 1,0% ten opzichte van maart en lag 7,6% hoger dan in april 2024. Ondanks deze stijging blijft de index 19,9% lager dan het piekniveau van maart 2022, kort na de uitbraak van het conflict in Oekraïne.

De FAO Cereal Price Index nam in april met 1,2% toe. Wereldwijde

tarweprijzen stegen licht door een beperkter exportaanbod uit Rusland, terwijl de rijstprijzen opliepen door een grotere vraag naar geurige variëteiten. Ook de maïsprijzen gingen omhoog als gevolg van seizoensmatig lagere voorraden in de Verenigde Staten. Volgens de FAO droegen valutaschommelingen en aanpassingen in handelsbeleid bij aan de aanhoudende prijsvolatiliteit.

De vleesprijzen lieten eveneens een stevige stijging zien. De FAO Meat Price Index steeg met 3,2% ten opzichte van maart, met prijsstijgingen in alle vleescategorieën, vooral bij varkensvlees. Ook de prijzen voor rundvlees trokken aan, met name in Australië en Brazilië, door een aanhoudende wereldwijde importvraag en beperkte exportmogelijkheden.

De zuivelprijzen gingen eveneens

omhoog. De FAO Dairy Price Index steeg met 2,4% ten opzichte van maart en lag maar liefst 22,9% hoger dan een jaar geleden. De stijging werd vooral gedreven door internationale boterprijzen, die een nieuw record bereikten vanwege dalende voorraden in Europa.

Niet alle voedingscategorieën lieten echter prijsstijgingen zien. De FAO Vegetable Oil Price Index daalde met 2,3% ten opzichte van maart, hoewel deze nog altijd 20,7% hoger lag dan een jaar geleden. De prijzen voor palmolie daalden aanzienlijk door een seizoensmatig hogere productie in belangrijke Zuidoost-Aziatische landen, terwijl de wereldwijde prijzen voor soja- en raapzaadolie juist stegen door een sterke wereldwijde importvraag. Ook de suikerprijzen daalden: de FAO Sugar Price Index daalde met 3,5% ten opzichte van de voorgaande maand. Deze daling werd voornamelijk toegeschreven aan zorgen over de wereldeconomische vooruitzichten en de mogelijke impact daarvan op de vraag vanuit de dranken- en voedselverwerkende sector.

De FAO handhaafde haar prognose voor de wereldwijde tarweproductie in 2025 op 795 miljoen ton, vergelijkbaar met het niveau van 2024. De vooruitzichten wijzen op een recordopbrengst in Azië, mede dankzij India en Pakistan, evenals verbeterde omstandigheden in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Tegelijkertijd drukken neerslagtekorten in Noord-Europa en het Nabije Oosten en aanhoudende droogte in de Verenigde Staten op de algehele vooruitzichten.

De wereldwijde graanproductie voor 2024 werd licht naar beneden bijgesteld tot 2.848 miljoen ton. De rijstproductie in 2024/25 wordt echter verwacht met 1,5% toe te nemen tot een recordhoogte van 543,6 miljoen ton. De FAO verwacht dat het wereldwijde graanverbruik in 2024/25 met 1,0% zal stijgen tot 2.870 miljoen ton, vooral door een hoger gebruik van maïs als diervoeder in China en de Russische Federatie en een groeiende rijstconsumptie in diverse Afrikaanse landen.

De wereldwijde graanvoorraden zullen volgens de FAO met 1,9% dalen tot 868,2 miljoen ton tegen het einde van het seizoen 2025. Dit resulteert in een verwachte voorraad-gebruiksratio van 29,9% voor 2024/25, een niveau dat nog steeds als een comfortabele buffer wordt beschouwd.

De FAO verlaagde haar prognose voor de wereldwijde graanhandel in 2024/25 licht naar 478,6 miljoen ton, een daling van 6,8% ten opzichte van 2023/24 en het laagste niveau sinds 2019/20. Vooral de internationale handel in grove granen zal naar verwachting krimpen, mede door een lagere vraag uit China en kleinere exportvoorraden maïs in Brazilië. Daarentegen zal de wereldwijde handel in rijst naar verwachting met 1,2% groeien tot een recordniveau van 60,4 miljoen ton.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie