• zaterdag 27 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WERELDWIJDE OLIEPRIJZEN ONDERGAAN ZEVENDE OPEENVOLGENDE WEKELIJKSE DALING

| united news | Door: Redactie

 

De wereldwijde olieprijzen hebben deze week hun zevende opeenvolgende wekelijkse daling gemarkeerd, de langste verliesreeks in een half decennium, gedreven door zorgen over zwakke vraag en een overaanbod.

De twee belangrijkste benchmarks, Brent Crude en WTI, sloten de week af op respectievelijk $75,9 en $71,36, een daling van 3,96% en 4,1%.

De slotcijfers voor de week lieten zien dat de olieprijzen waren gedaald naar hun laagste niveau sinds eind juni 2023, met een daling van meer dan 20% sinds het begin van hun zeven weken durende neergang. De week begon met de markt die zijn onzekerheid uitbreidde over de diepte en duur

van de productiebeperkingen van OPEC+.

OPEC+ had vorige week ingestemd met vrijwillige productiebeperkingen van in totaal 2,2 miljoen vaten per dag voor begin volgend jaar. Echter nam de markt een negatieve wending omdat producenten geen nieuw groepsdoel voor productieverlaging voor 2024 aankondigden. Marktparticipanten hoopten sterk op nieuwe maatregelen van producenten om de neerwaartse trend van de grondstof te ondersteunen.

Verdere druk op de prijzen werd uitgeoefend nadat de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) haar nieuwste gegevens over de voorraden ruwe olie deelde, waaruit bleek dat de totale voorraden motorbenzine met 5,4 miljoen vaten toenamen ten opzichte van de voorgaande week, hoger dan

analisten hadden voorspeld. Omgekeerd liet de andere kant van de gegevens zien dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden onverwachts met 4,6 miljoen vaten daalden gedurende de week, wat enige ondersteuning bood aan de prijzen.

De bezorgdheid over de vraag nam echter verder toe toen het ratingbureau Moody’s zijn vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van de Chinese overheid verlaagde van stabiel naar negatief.

De verlaging werd toegeschreven aan een lager middellange termijn groeipotentieel en voortdurende inkrimping van de vastgoedsector. Bovendien onthulden de douanegegevens van China een daling van 9% op jaarbasis in de olie-importen in november, toegeschreven aan zwakke economische indicatoren. Trage vraag in China en de Verenigde Staten, de grootste olieproducenten, hielden beleggers bezorgd en de olieprijzen bleven dalen. Als reactie op de prijsdaling riepen Saoedi-Arabië en Rusland, ‘s werelds grootste olie-exporteurs, OPEC+ leden op om een overeenkomst over productiebeperkingen te sluiten.

Op vrijdag kwam er positieve momentum op de markt nadat het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics een sterker dan verwachte banengroei liet zien. De non-farm payrolls (NFP) voegden robuust 199.000 banen toe en het werkloosheidspercentage voor de maand november daalde tot 3,7%. Deze cijfers ondersteunden de verwachtingen van groei in de vraag en versterkten de Amerikaanse dollar.

Dienvolgens herstelde de U.S. Dollar Index (DXY), die de waarde van de dollar volgt ten opzichte van zes andere topvaluta’s, met 0,77% op weekbasis na drie opeenvolgende wekelijkse dalingen. Een sterkere dollar maakt olie duurder voor houders van andere valuta’s, wat een negatieve invloed heeft op de prijzen.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie