KLIMAATTOP IN AZERBAIJAN ONTAARDT IN CHAOS
| united news | Door: Redactie
Foto: Milieuactivisten tijdens COP29 in Bakoe, Azerbeidzjan. | Auteur: Armand Snijders.
Chaotische taferelen op de klimaattop in Baku in Azerbaijan, waar politici, wetenschappers en anderen zich al twee weken buigen over het wereldwijde klimaat.
Na lange nachtelijke onderhandelingen werd zaterdagmiddag een vergadering ingelast met de belangrijkste onderhandelaars, maar twee landenblokken zijn halverwege weggelopen.
De groep minst ontwikkelde landen en de kleine eilandstaten, die allebei zeer kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, willen dat zij meer klimaatsteun krijgen. Toeolesulusulu Cedric Schuster, de klimaatminister van Samoa, zei zaterdag dat de eilandstaten “niet worden gehoord” in de onderhandelingen. Van definitief weglopen is vooralsnog geen sprake.
Volgens een diplomaat uit Honduras willen de meest kwetsbare landen dat zij ongeveer een derde van de totale klimaatsteun ontvangen. In het vorige voorstel van de voorzitter van de klimaattop krijgen deze landen geen speciale status. Het is onduidelijk of landen wel verder zijn gekomen op andere discussiepunten, zoals het totale bedrag aan klimaathulp. Onduidelijk is overigens wat het precieze standpunt van de Surinaamse participanten aan de klimaattop is.
Vrijdag eindigde al met felle kritiek van ontwikkelingslanden op een voorgesteld bedrag van 250 miljard dollar in 2035. Zij vinden dat veel te weinig, zeker
Naar verluidt is de EU bereid om het bedrag op te hogen naar 300 miljard dollar, maar het is onduidelijk of alle rijke landen het daarmee eens zijn. Gevreesd wordt voor een onhaalbaar bedrag, ook omdat de VS na het aantreden van president Donald Trump vermoedelijk niet meer zal bijdragen.
Het is niet duidelijk of ontwikkelingslanden een bedrag van 300 miljard dollar zullen accepteren. Zij zeggen veel meer nodig te hebben. Dat wordt onderschreven door een groep economen die in opdracht van de VN de benodigde klimaatsteun in kaart bracht. Zij vinden dat er al in 2030 een bedrag van 300 miljard op tafel moet liggen, gevolgd door 390 miljard in 2035.
Eurocommissaris Wopke Hoekstra zegt dat de gesprekken “niet makkelijk” zijn, maar dat hij hoopt dat alle landen constructief blijven overleggen. “We blijven onze uiterste best doen om een uitkomst te bewerkstelligen.” De Amerikaanse klimaatgezant John Podesta zei te hopen dat de onderbreking in de gesprekken “de storm voor de stilte” zou zijn.
Het is onduidelijk of de onderhandelaars later op zaterdag nog verder gaan praten. De tijd begint ondertussen te dringen op de klimaattop, die officieel had moeten eindigen op vrijdagmiddag. Het is gebruikelijk dat landen wat ‘blessuretijd’ nodig hebben, maar als dat al te lang duurt, zitten steeds meer ministers en onderhandelaars al in het vliegtuig terug naar huis.
Milieugroepen hebben het weglopen door de landengroepen aangemoedigd. “Geen deal is beter dan een slechte deal”, riepen verschillende vertegenwoordigers door de wandelgangen, kort na het schorsen van de vergadering.
UNITEDNEWS
GERELATEERD AAN: CARICOM MET ZWARE DELEGATIE NAAR COP29 | SURINAME GAAT MARKTEN BEPLEITEN
| united news | Door: Redactie