• donderdag 26 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
De RV Gyre is uitgerust met een uitgebreide set voor het zoeken naar sijpelwater, met onder andere een nieuw geïnstalleerd Kongsberg EM-304 rompgemonteerd multibeam-systeem en een Edgetech HM3300 chirp sub-bottom profiler. (Afbeelding met dank aan: TDI-Brooks)

Succesvol onderzoek van de zeebodem in Suriname door TDI-Brooks levert “potentiële” koolwaterstofontdekkingen op

| snc.com | Door: Redactie

Oilnow.gy and Google Trasslate - 

TDI-Brooks heeft een uitgebreid multi-client multibeam en seabed piston coring programma in Suriname afgerond voor GeoPartners, handelend namens Staatsolie Maatschappij Suriname. Het project omvatte het verzamelen, verwerken, interpreteren en beheren van gegevens over een onderzoeksgebied van 45.000 vierkante kilometer, waarbij gebruik werd gemaakt van het schip RV Gyre van TDI-Brooks.

Het project, uitgevoerd in twee fasen, omvatte geofysische en geochemische componenten. Het geofysische deel, uitgevoerd van juli tot oktober, omvatte multibeam echosounder (MBES) onderzoeken, backscatter en pluimdetectie over 45.019,7 vierkante kilometer. Van oktober tot november omvatte de geochemische fase MBES, backscatter, pluimdetectie en subbottom profilering, aangevuld met

de verzameling van 60 SGE-kernen en 7 warmtestroommonsters. Elke kernlocatie had een chirp subbottom profilerlijn van 1 kilometer.

Surinames eerste zelfstandige gasproject is een mogelijkheid met veelbelovende vondsten in Blok 52 | OilNOW

Het programma leverde "verschillende potentiële koolwaterstofontdekkingen" op, met visueel opvallende kernmonsters die zijn teruggevonden, aldus TDI-Brooks. Ben Sayers, Partner bij GeoPartners, merkte op: "Weer een succesvolle acquisitie voltooid. Bedankt aan alle bemanningsleden en ondersteunend personeel die erbij betrokken waren." Ron Daniel, Geoscience Advisor bij Staatsolie, voegde toe: "Bedankt voor een veilig en goed uitgevoerd project, uitgevoerd in samenwerking met alle belanghebbenden. We kijken uit naar de geochemische resultaten."

TDI-Brooks zei

dat de RV Gyre, uitgerust met geavanceerde technologie, een cruciale rol speelde. De apparatuur omvatte een Kongsberg EM-304 multibeam echosounder, een Edgetech HM3300 chirp subbottom profiler en mogelijkheden voor geotechnische en geochemische bemonstering. De verzamelde monsters zullen een gedetailleerde analyse ondergaan in de laboratoria van TDI-Brooks in College Station, Texas, om koolwaterstoffen te identificeren en hun kenmerken te beoordelen.

TotalEnergies begint in 2026 met ontwikkelingsboringen voor Surinames eerste diepwaterproject | OilNOW

Bernie Bernard, Vice President en CTO van TDI-Brooks, benadrukte de waarde van het zoeken naar lekkages: "Sleep-zoekonderzoeken zijn gebaseerd op de observatie dat gemigreerde aardolie uit diepe bronrotsen kan worden gedetecteerd als thermogene lekkage in sedimenten vlak onder het oppervlak. Vooruitgang in hulpmiddelen en technieken heeft ons vermogen om aardoliesystemen te evalueren, lading, leeftijd, rijpheid en zelfs oliekwaliteit te bepalen, aanzienlijk verbeterd."

Leverancier van energiedata-analyses Wood Mackenzie zei dat Suriname en buurland Guyana in het komende decennium tot 12 miljoen metrische ton per jaar (MMTPA) aan vloeibaar aardgas (LNG) kunnen leveren. Deze productie zou goed zijn voor ongeveer 11% van de verwachte 105 MMTPA wereldwijde LNG-aanbod-vraagkloof in 2035, wat Wood Mackenzie voorspelt als het volume dat nog nodig is van projecten die nog geen definitief investeringsbesluit (FID) hebben genomen. Deze potentiële LNG-aanvoer zou afkomstig zijn van het Haimara-cluster in Guyana en het Surinaamse Blok 52 (Sloanea), waarvan Wood Mackenzie schat dat ze gezamenlijk 13 biljoen kubieke voet niet-geassocieerd gas bevatten.

 

Afbeelding: De RV Gyre is uitgerust met een uitgebreide set voor het zoeken naar sijpelwater, met onder andere een nieuw geïnstalleerd Kongsberg EM-304 rompgemonteerd multibeam-systeem en een Edgetech HM3300 chirp sub-bottom profiler. (Afbeelding met dank aan: TDI-Brooks)

 

| snc.com | Door: Redactie