• dinsdag 14 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Weer een KPS-zaak buiten proces afgehandeld na betaling ‘fikse boete’

| dagblad suriname | Door: Redactie

Volk wordt nooit geïnformeerd over hoogte ‘fikse boete’

Het is weer eens zover. Een zaak van het Korps Politie Suriname (KPS) is buiten proces afgehandeld, nadat een ‘fikse boete’ was voldaan. Deze keer gaat het om de aanhouding donderdagochtend van de vier vissers J.M. (22), A.N. (27), N.P. (58) en de 33-jarige R.P. voor overtreding van de Zeevissers- en de Vreemdelingenwet. 

Agenten, die op de Commewijnerivier een vissersvaartuig controleerden, zagen dat die boot beladen was met vis. De opvarenden bleken niet in het bezit van een visvergunning en twee van hen bleken illegaal in het land te verblijven.

Het vaartuig en de hoeveelheid vis

zijn door de politie in beslag genomen, waarna het verdere onderzoek in deze zaak werd overgedragen aan de afdeling Fraude.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie werden de vier in de gelegenheid gesteld de zaak buiten proces af te handelen. Nadat de eigenaar van het vissersvaartuig een fikse boete had betaald, werden de vier vissers vrijgelaten.

Wat is een ‘fikse boete’?

Hoe hoog die ‘fikse boete’ was, wordt niet door het KPS vermeld. Een zaak kan na overleg met het Openbaar Ministerie buiten proces worden afgehandeld, wat wil zeggen dat een rechtsgang wordt voorkomen, maar dat dan wel een boete moet worden betaald.

Echter, in alle persberichten over dit soort zaken wordt vaak gerept over een ‘fikse boete’, maar nooit wordt vermeld hoe hoog die boete was. 

Burgers vragen zich af waarom niet? 

Waarom wordt de samenleving niet volledig geïnformeerd? 

Wat moeten burgers verstaan onder een ‘fikse boete’? 

Gaat het werkelijk om een zeer hoge boete? 

Misschien wordt het tijd, dat het KPS in dit soort buiten proces afgehandelde zaken gewoon de hoogte van een ‘fikse boete’ gaat vermelden.

Ministerie van EZ

Overigens, het lijkt alsof instanties überhaupt moeite hebben om openheid van zaken te geven als het gaat om boetes. Zo vermeldt ook het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) nooit welke boetes zijn uitgedeeld (de hoogte ervan) aan ondernemers (winkeleigenaren, supermarkthouders) die wet- en regelgeving hebben overtreden. Waarom niet? Wat is dat toch met boetes in Suriname?

PK

| dagblad suriname | Door: Redactie