• zaterdag 11 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VARKENSKWEKER WIL CONCURRENTIEPOSITIE VERBETEREN MET EIGEN VEEVOER

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Mennonieten bij de varkenskwekerij Suriname Pig Farms.

Door zelf grondstoffen te produceren voor veevoer wil varkenskwekerij Suriname Pig Farms haar kostprijs verlagen om een betere concurrentiepositie te hebben op de exportmarkt.

Het bedrijf fabriceert al zijn eigen voer, maar met geïmporteerde grondstoffen. “Dat gaat veranderen”, zegt Lex van Dijk van Suriname Pig Farms. Hij treft voorbereidingen om op zijn areaal in het Tibitigebied op grote schaal mais, soja en sorgum te planten. Intussen is al 120 hectare weiland omgeploegd door mennonieten die zijn binnengehaald om in het bedrijf te werken.

Van Dijk: “Als proef heb ik zeven families laten overkomen, van wie

de laatste drie afgelopen weekend. Zij gaan bij mij werken, omdat we op grote schaal mais, soja en sorgum gaan planten voor het maken van veevoer. Zo kan ik op Barbados concurreren tegen de Amerikanen, omdat mijn kostprijs lager wordt.” Hij legt uit dat 70 procent van de kostprijs om varkensvlees te produceren in voer zit. “Die beesten eten verschrikkelijk veel.” Van Dijk besloot tot een pilot door mennonieten te halen vanwege hun kennis en ervaring met grootschalige productie van mais en soja. “Ze zijn op het veld bezig. We nemen proeven. Ze zijn hier voornamelijk voor kennisoverdracht.”

Tot nu toe

is hij zeer tevreden over hun werkhouding. De mensen zijn gehuisvest op het bedrijfsterrein. Ze hebben gebouwen die moesten worden gerestaureerd zelf onder handen genomen. “Ze staan al om vijf uur ‘s morgens op en pakken stevig aan.” In de eerste fase van het pilot zal nog vóór het einde van dit jaar honderd hectare mais worden geplant omdat Suriname Pig Farms al enige ervaring heeft opgedaan met dit gewas. Op een kleiner areaal zal soja worden geplant, voordat ook die productie zal worden uitgebreid.

Voordeel bij soja is volgens Van Dijk dat eerst olie wordt geproduceerd voordat met “het schroot” veevoer kan worden gemaakt. “We gaan dus ook onze eigen olie produceren. Overall wordt het een win-winsituatie.”

De ondernemer zegt met zijn aanpak Suriname te willen overtuigen dat mennonieten niets kwaads in de zin hebben zoals wordt beweerd. “In Suriname moeten we eerst zien, dan geloven. Si na bribi.” Hij is ervan overtuigd dat de mennonieten een toegevoegde waarde kunnen hebben voor de Surinaamse economie, vooral voor de veesector.

Met goedkoper veevoer, omdat de grondstoffen lokaal worden geproduceerd, kan de totale sector profiteren meent de varkenskweker. Hij wijst erop dat in Suriname ontzettend veel eerder in cultuur gebrachte terreinen braak liggen. Van Dijk noemt daarbij vroegere rijstarealen in Nickerie, maar ook landerijen in andere districten waar niets mee wordt gedaan. Die zouden door mennonieten weer in productie kunnen worden gebracht.

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) zegt desgevraagd dat ook mennonieten een werkvergunning nodig hebben, maar dat bij het ministerie geen aanvraag hiervoor is binnengekomen. De groep die in het afgelopen weekend is aangekomen en waartoe ook vrouwen en kinderen behoren, is kort na aankomst op de Johan Adolf Pengel-luchthaven te Zanderij naar Suriname Pig Farms in het Tibitigebied gebracht.

MacAndrew: “Noch in het kader van MKV-aanvragen noch direct is AWJ benaderd voor werkvergunningen voor deze groep vreemdelingen. Indien mennonieten toch arbeid verrichten voor een werkgever in Suriname, dan zijn deze mensen illegaal tewerkgesteld en is er sprake van overtreding van de wet. De werkgever kan dus worden beboet door de Arbeidsinspectie van AWJ.”

De bewindsman benadrukt dat mennonieten niet boven de wet staan en dat werkgevers, evenals in het geval van andere vreemdelingen die niet behoren tot de uitzonderingscategorieën, een werkvergunning nodig hebben om ze in loondienst te nemen. Hij stelt verder dat, indien een MKV (machtiging kort verblijf) is verstrekt, de aanvraag voor een werkvergunning op AWJ dient te geschieden en dat, indien alle benodigde documenten direct worden verstrekt, de aanvraag binnen een paar weken kan zijn afgehandeld.

MacAndrew zegt dat AWJ het bedrijf zal oproepen en erop wijzen dat voor elke vreemdeling, die niet tot een uitzonderingscategorie behoort een werkvergunning verplicht is. “Het bedrijf zal dan ook erop worden gewezen dat binnen een bepaalde periode deze werkvergunningen moeten zijn geregeld.”

Te zijner tijd zal tijdens controle ook worden nagegaan of er sprake is van kinderarbeid. “Op dit moment is het nog te vroeg om te praten over kinderarbeid, omdat geen gevallen bekend zijn, maar bij controle zal hierop worden gelet”, waarschuwt de bewindsman. Van Dijk zegt dat zijn bedrijf al bezig is de aanvraag voor werkvergunningen in orde te maken. Hij benadrukt evenwel dat nog geen van de mennonieten die door hem zijn binnengebracht in loondienst is. “Niemand werkt voor een salaris. Dat is de afspraak die met hen is gemaakt.” Momenteel voorzien de mensen zelf in hun onderhoud.

Hij stelt dat bij de agrarische activiteiten op zijn terrein geen sprake is van ontbossing of kaalkap. Het gaat om weilanden die worden omgeploegd. “Ik ben Surinamer in hart en nieren. Ik hou van mijn land. Niet één boom wordt gekapt.” De ondernemer stelt verder dat de mensen die door hem zijn binnengebracht uitsluitend op zijn arealen activiteiten ontplooien. “We zijn niet bezig op overheidsterreinen en ook niet in gebieden van de inheemsen. Alles gebeurt op mijn terrein, onder mijn begeleiding, mijn toezicht, onder mijn controle.”

Onlangs stelde assembleelid Iona Edwards (NDP) vragen aan de regering over de mennonieten die zij nabij Goliath in West-Suriname had gesignaleerd. Ze wilde weten of het gaat om mennonieten die op basis van afspraken tussen Terra Invest Suriname en de regering als pilot naar Suriname zouden worden gehaald om in het binnenland op grote schaal aan landbouw te doen. “Via Terra Invest zijn er op dit moment in het geheel geen mennonieten in het land”, zegt Ruud Souverein van Terra Invest. “Mennonieten die via mijn bedrijf in Suriname waren, kwamen alleen voor een week of tien dagen en zijn altijd volgens planning weer vertrokken.”

Het plan van Terra Invest stuitte op hevig protest vanuit de samenleving omdat de mennonieten zich in het binnenland zouden vestigen, maar vooral vanwege de wijze waarop ze in andere landen landbouw bedrijven. Voor hun activiteiten worden enorme arealen ontbost wat volgens critici ook in Suriname zou gebeuren. Dit zou volgens hen de biodiversiteit in de gebieden waar ze zouden opereren schade toebrengen en ook Surinames status als meest beboste land ter wereld onder druk zetten.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie