• donderdag 26 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

UNIEK PROJECT IN SURINAME VERBINDT NEDERLANDSE EN SURINAAMSE BASISSCHOOLKINDEREN

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Leerlingen van basisschool De Brink uit Amsterdam Zuidoost (Bijlmer) en hun Surinaamse leeftijdsgenootjes uit Jaw Jaw. | Bron: Mediawegwijs.

Muziek, film en de nieuwste technologie geeft Nederlandse leerlingen en hun leeftijdsgenootjes in Suriname dankzij digitale mogelijkheden een kijkje in elkaars leven. Waarbij de afstand van ruim 7600 kilometer geen rol meer speelt.

Een startfeest, in het afgelegen klein Surinaams dorpje Jaw Jaw, was de aftrap van een heel bijzondere samenwerking tussen een Nederlandse en Surinaamse basisschool. Door de inzet van muziek, film en de nieuwste technologische snufjes leren de leerlingen elkaar heel goed kennen, ondanks dat ze heel ver uit elkaar

wonen. Waar er soms grote verschillen zijn binnen hun culturen, zijn er ook overeenkomsten.

Welk cultureel erfgoed delen ze bijvoorbeeld en op welke vlakken komt hun leven nog meer overeen? Dit baanbrekende project, mogelijk gemaakt door Mediawegwijs loopt van 26 oktober tot 16 november. Zij zijn al eerder ‘on tour’ geweest naar de BES-eilanden en Suriname, waar hun vakdocenten zorgen voor groot enthousiasme onder leerlingen en leerkrachten. En heeft daar iedereen, zowel leerlingen, docenten en ook de ouders, een stuk mediawijzer gemaakt.

Video’s zorgen voor verbinding

Het doel van dit project is om (Surinaamse) leerlingen van basisschool De Brink uit Amsterdam Zuidoost (Bijlmer)

en hun Surinaamse leeftijdsgenootjes uit Jaw Jaw Suriname samen te laten werken door middel van creatieve projecten. Ze gebruiken innovatieve tools (zoals tablets) om video’s te maken die hun verhalen vertellen. Deze interculturele samenwerking laat de leerlingen elkaars cultuur op een andere en diepere manier ontdekken. Een kennismaking en verbinding die anders niet zou ontstaan. Dit toont aan dat digitalisering kansen biedt en mensen, kinderen in dit geval, kan verbinden.

“Het is een unieke kans om de fysieke afstand tussen Nederland en Suriname te verkleinen en een brug te slaan tussen deze twee gemeenschappen,” zegt Ilse Godtschalk, oprichter van Mediawegwijs.

Naast de educatieve insteek heeft het project ook een duurzaam karakter. Surinaamse docenten worden opgeleid om de workshops en lessen zelfstandig voort te zetten, zodat de impact op de gemeenschap blijvend is. Op 26 oktober werd het project feestelijk gelanceerd met een dorpsfeest in Jaw Jaw.

Hoogtepunten van het project:

26 oktober 2024: Startfeest

26 oktober tot en met 15 november 2024: Workshops waarin leerlingen video’s maken over hun leven en erfgoed.

16 november 2024: Eindfeest met presentatie van de resultaten en overhandigen van de leermiddelen.

PERSBERICHT

 

 

| united news | Door: Redactie