• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Tekort aan leerkrachten erger dan voorspeld, niet alleen in Suriname

| snc.com | Door: KEY NEWS Redactie

“Het tekort aan leerkrachten is nu zichtbaar geworden en het is erger dan we hadden voorspeld”, zei minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vrijdag in het parlement.

Bron: Keynews

De bewindsman gaf aan dat een aantal leerkrachten ontslag heeft ingediend, terwijl anderen met buiten bezwaar zijn gegaan. “Er is een patroon te merken.” De minister heeft al cijfers van de LBO-scholen, waaruit is gebleken dat 61 leerkrachten uit dienst zijn gegaan.


“Een paar is met ontslag gegaan en een paar met buiten bezwaar. Buiten bezwaar is een voorteken dat ze niet meer terug zullen komen.” Van Algemeen Vormend Onderwijs heeft

hij nog geen cijfers, maar hij verwacht dat daar, ook op dat niveau, veel leerkrachten de dienst hebben verlaten. “Dit geeft spanningen en druk op het systeem. We proberen dan door middel van vacatures leerkrachten aan te trekken, zodat de problemen worden opgelost.”

Het tekort aan leerkrachten is al enkele jaren een zorgenkindje voor het ministerie en blijft vooralsnog zo. “We missen voor een aantal vakken specialistische mensen zoals voor wiskunde, natuurkunde en ook voor de talen.” Het ministerie probeert samen met het Instituut voor de Opleiding van Leraren en het Surinaams Pedagogisch Instituut dit tekort aan te pakken. Ori meent

dat niet alleen in Suriname er sprake is van een tekort aan leerkrachten, maar dat dit ook in andere landen voorkomt. “Het is een wereldfenomeen.”


In Nederland bijvoorbeeld lijkt het ieder jaar een gevecht met het personeelstekort op de scholen te zijn voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Vele schooldirecteuren houden uit paniek sollicitatiegesprekken in de vakantie en vacaturebureaus worden overspoeld met vacatures voor leerkrachten en ander personeel voor de scholen. Wereldwijd geven leerkrachten aan dat zij ondergewaardeerd zijn en niet betaald worden wat zij zouden moeten verdienen. Het is zo erg dat op enkele scholen de kinderen niet een volle week naar school gaan.

In Jamaica hebben meer dan 800 leerkrachten uit protest hun ontslag ingediend. Zij zijn niet tevreden met de arbeidsvoorwaarden en het salaris dat zij krijgen. De leerkrachten dienden hun ontslag in enkele dagen voor de school van start ging in Jamaica. Volgens de minister van Onderwijs in Jamaica, hebben in 2022 meer dan 1500 leerkrachten het korps verlaten. Regeringen wereldwijd kampen met het wegtrekken van leerkrachten die in andere sectoren gaan werken. Ook de kwaliteit van onderwijs is een grote zorg door het wegtrekken van leerkrachten.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: KEY NEWS Redactie