SURINAME HEEFT VEEL HUISWERK MET NIEUW LEVEN BLAZEN IN BAUXIET INDUSTRIE WEST SURINAME
| united news | Door: Redactie
Foto: De inmiddels ontmantelde Paranam Raffinaderij van de Suralco-Alcoa maatschappij waarbij in de eerste instantie bauxiet van West Suriname zou worden vervoerd voor raffinage. | Auteur: Wilfred Leeuwin.
De bauxietsector en wel het ontwikkelen en uitvoeren van het oorspronkelijk plan van west Suriname Bakhuis Bauxiet, wordt nieuw leven ingeblazen.
Deze mededeling deed president Chandrikapersad Santokhi, afgelopen vrijdag bij het uitspreken van zijn jaarrede in de Nationale (DNA). Een voornemen die volgens voormalige coalitieleider, nu in de oppositie en voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, een goed voornemen is, dat in dit tijdperk in relatie met de mogelijkheden die de olie en gasindustrie
“Alleen zal er een Surinaamse entiteit hiervoor in het leven geroepen moeten worden, met deskundigen, naar het model van Staatsolie en geen politieke friends and family toestanden”, zegt Rusland. Het kan, dit jaar ook niet van de grond komen, zoals door Santokhi is aangekondigd. We zullen eerst ons huiswerk moeten doen”, zegt Rusland.
Achtergrond
Het ontwikkelen van West Suriname is echter niet compleet nieuw. In het oorspronkelijk plan van ‘West Suriname, Bakhuis Bauxiet,’ geïnitieerd door wijlen Frank Essed in de jaren zeventig, was het de bedoeling een volledig geïntegreerde bauxiet industrie neer te zetten. Alleen
Alcoa beschikte over de concessierechten in oost Suriname, terwijl BHP Billiton plannen had om slechts te mijnen en het bauxiet te leveren aan de raffinaderij van Alcoa te Paranam. Volgens Rusland klopt het verhaal niet helemaal, dat West Suriname door toedoen van politieke verschil van inzichten of laksheid van de Surinaamse overheid, niet tot ontwikkeling is gebracht.
“De werkelijkheid is dat de beide multinationals in 2006 in een meningsverschil verwikkeld raakten over de toekomst van de bauxiet industrie. Alcoa wilde zich meer gaan concentreren in het oosten van het land, zoals het Nasau-gebied en de resterende bauxietreserves in het oosten. BHP –Billiton met haar dochter Billiton Maatschappij Suriname (BMS) wilde echter de concessie voor zichzelf hebben.
Onderhandelingen tussen partijen waartoe ook de Surinaamse overheid, liepen echter op niets uit. Billiton haakte toen af omdat het toen, al zijn resources wilde stoppen en besteden Voor de overname van het toen actieve Australisch mijnbouwbedrijf Rio Tinto.
Anderzijds gaf de Alcoa aan geen heil te zien in het winnen van Bauxiet in West Suriname, volgens het aangegeven model om de raffinaderij te Paranam te voeden met bauxiet. De focus van Alcoa was om eerst, tot 2020 in het oosten actief te zijn. Omdat Billiton afhaakte is door onderhandelingen, ook met de Surinaamse overheid bewerkstelligd dat de dochter van BHP-Billiton, de BMS door de Alcoa werd overgekocht.
Vanaf toen, in 2009, viel de volledige bauxietsector in handen van de Alcoa en haar partners. Het plan om West Suriname te ontwikkelen werd toen aangehouden. De aandacht ging volledig naar het oosten van het land. In 2011 kwam de toenmalige CEO van Alcoa naar Suriname om de verdere plannen ten aanzien van West Suriname te bespreken met de regering.
De overheid (regering Bouterse) was echter, al vanaf dat moment meer geïnteresseerd in het overnemen van de Afobaka waterkrachtcentrale. De dam was evenwel een wezenlijk onderdeel van de bauxietactiviteiten in Suriname. Rusland verwijst naar een toen gepubliceerd artikel in De Ware Tijd, waarin stond dat Suriname geen ondersteuning wilde geven aan de plannen van de Alcoa om hun energievoorziening te kunnen blijven garanderen, waardoor zij internationaal zouden kunnen blijven concurreren.
Het definitieve vertrek van de Alcoa enkele Jaren later in 2019 werd al vanaf 2014 aangekondigd en begon de maatschappij langzaamaan af te bouwen.
Wang Ogri tja’ri wan bun
Wat ook gezegd of gemeend wordt over de toenmalige plannen met West Suriname, is het een vaststaand feit dat de Billiton slechts van plan was de concessie over te nemen en alleen bauxiet te mijnen en die af te leveren voor verdere verwerking, aan de raffinaderij te Paranam.
Initiator Frank Essed had dan ook een voor zijn tijd vooruitgeschoven visie over de ontwikkeling van het Bakhuisgebergte waar hoogwaardige bauxietvoorraden aanwezig zijn tot meer dan 375 miljoen metrieke ton, waarvan in erea 10 de hoogste kwaliteit voorkomt. Rusland denkt en hoopt dat de aankondiging van president Santokhi om de bauxiet industrie te West Suriname alles te maken heeft met het oorspronkelijk Surinaams plan zoals door Essed ontworpen.
Dat de aankondiging nu wordt gedaan heeft alles te maken met de toekomstige olie en gasproductie van het land. In dit geval gaat het met name om gas, die wanneer dat eenmaal wordt geproduceerd, ervoor kan zorgen dat inderdaad een volledig geïntegreerd Bauxiet industrie in West Suriname tot stand komt.
“Wan Ogri Tja’ri wan bun” zegt Rusland. “Hadden we die concessie toen weggeven zou die gelegenheid er nu niet bestaan.
Dat de nieuwe ontwikkelingsplannen van west Suriname nu een veel betere kans van slagen hebben met meerdere voordelen voor Suriname, ligt in het gegeven dat met de nu gevonden gasreserves langs de kust van Suriname, het land, mogelijk in samenwerking met Guyana die in het zelfde gebied aan haar zijde ook een enorme hoeveelheid Bauxiet-reserves heeft ontdekt, in staat zou zijn te beantwoorden en te voldoen aan de belangrijkste internationale voorwaarden voor het ontwikkelen van de bauxiet industrie.
Suriname zou in staat zijn, als gevolg van het opwekken van energie uit de gasproductie, buitenlandse investeringen aan te trekken, die tegen lage kostprijs aluinaarde en bauxiet produceren en dus concurrerend kunnen zijn in de wereldproductie. De investeerders kunnen bogen op lage productiekosten van Bauxiet en andere mineralen, waardoor hun concurrentiepositie in de wereld niet in gevaar komt.
“Er zal een goedkope bron van energie moeten zijn om te kunnen produceren en die mogelijkheid is er nu met de gevonden gasreserves. In het oude west Suriname plan was de gedachte om in het Kabalebo gebied een nieuwe meer voor Hydro-energie, aan te leggen. Tegenwoordig, is gezien de strenge milieuvoorwaarden om klimaatverandering tegen te gaan, gas een veel betere optie”,
Hoewel Rusland, zelf ook deskundige en voormalige minister van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen onder president Venetiaan, ingenomen is met de aankondiging van Santokhi, waarschuwt hij voor een avontuur. Het is niet de eerste poging het oorspronkelijk plan uit te voeren. In 2009 is reeds een entiteit, de Surinaamse Aluminium Compagnie (ALUMSUR)’ is het leven geroepen.
Mogelijk dat ook te her activeren of een soortgelijk orgaan in het leven roepen, dat zich met deskundigheid, ook vanuit het buitenland hierop gaat richten. Dit kan het best via het model van Staatsolie, waar de entiteit de concessierechten in handen heeft en gaat dealen met de internationale spelers, om de bauxiet en andere mineralen naar boven te halen’, zegt Rusland.
Hij voegt hieraan toe, dat voormalig directeur en pionier van Staatsolie, Eddy Jharap heel veel goede voorbeelden heeft achtergelaten. “We kunnen het inderdaad zelf doen”. President Santokhi heeft in zijn rede aangekondigd dat het bauxietinstituut deze kwestie zal oppakken en dat dit jaar nog er ‘request of interest for investments’ zullen worden gestuurd naar internationale bedrijven.
“Ik zou voorstellen dit niet zondermeer te doen en eerst goed ons huiswerk te maken. Overigens is het onmogelijk dat dit voornemen dit jaar al tot uitvoering wordt gebracht. De gasproductie vindt mogelijk pas plaats over vijf tot tien jaar’, zegt Rusland.
UNITEDNEWS
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie