• zaterdag 04 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SUCCESSEN IN NEDERLAND BIJ TELEN TROPISCHE GROENTESOORTEN| OOK SURINAAMSE

| united news | Door: Redactie

Foto: Yardlong bonen

Wageningen Universiteit & Onderzoek (WUR) onthult in een persbericht dat een initiële proef heeft aangetoond dat semi-tropische groenten en kruiden gemakkelijk kunnen groeien op Nederlandse bodem. Het gaat ook om gewassen die in Suriname groeien. Dit opent nieuwe mogelijkheden om landbouw en voedsel in Nederland te diversifiëren.

Plantonderzoekers Martina Huber en Eric Schranz benadrukken echter ook dat de culturele betekenis van deze voedingsmiddelen altijd in het oog moet worden gehouden.

In een veld dicht bij de Wageningen Campus, voorbij het hypermoderne Radix-kascomplex, staan ​​de zes kweektunnels van postdoc Martina Huber. Deze zomer heeft ze een ongebruikelijke reeks gewassen gekweekt onder

de halve koepels van buizen bedekt met plastic. Haar oogst bestond uit yardlong bonen, bittere meloen, Chinese komkommers en Thaise basilicum, allemaal semi-tropische gewassen, voornamelijk afkomstig uit het zuidelijk halfrond.

“Ik kweekte in totaal 48 verschillende variëteiten,” zegt Huber, “en ik ben verbaasd over de resultaten. Deze gewassen waren gemakkelijk te telen en vereisten weinig onderhoud; ik leerde het gaandeweg. De oogsten waren enorm; ik eindigde met een berg hete pepers!”

Om deze overvloedige oogst te vieren, organiseerden Huber en haar collega’s op 20 september een oogstfestival. Na een korte lezing werden de gasten getrakteerd op een multicultureel diner: gerechten uit Thailand,

Nigeria en Suriname.

Tijdens het project ontdekte Huber steeds meer over de voedselcultuur van de producten in haar tunnels. Wat begon als een experiment om te leren hoe deze gewassen het zouden doen in Nederland, ontwikkelde zich al snel tot een sociaal-culturele ontmoeting met migrantenculturen van over de hele wereld.

“Mijn project maakt deel uit van ‘Fokken voor Biodiversiteit’, dat op zijn beurt valt onder het investeringsthema ‘Biodiversiteit-positieve voedselsystemen’,” legt Huber uit. “Dat is nogal een mondvol. In dit geval betekent het dat we onszelf de vraag stelden: ‘Hoe kunnen semi-tropische gewassen bijdragen aan de diversificatie van onze landbouw en ons voedsel?” Huber legt uit dat het merendeel van de Nederlandse velden is beplant met een handvol ‘marktgewassen’ (gewassen die het meest in trek zijn, zoals maïs of soja).

Terwijl er relatief veel onderzoek is gedaan naar nieuwe vormen van landbouw die meer biodiversiteit tussen of rondom bestaande gewassen bevorderen, rees ook de vraag of er meer diversiteit mogelijk was binnen de gewassen zelf. “Dit resulteerde in twee projecten. Sommige van mijn collega-onderzoekers onderzochten gewassen die ooit veel werden geteeld in Nederland, zoals pastinaak.

Ik richtte me op nieuwe gewassen uit meer tropische delen van de wereld.” Haar doel was om te testen of semi-tropische gewassen konden groeien op Nederlandse bodem. Huber voerde haar onderzoek uit met een eenvoudige opstelling, waarbij plastic tunnels haar enige hulpmiddel waren. “Kweektunnels verlengen het groeiseizoen omdat ze langer vochtig en warmer blijven.”


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie