• zaterdag 11 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Sancties en geopolitiek: de impact op oliemarkten en landen

| dagblad suriname | Door: Redactie

Door het conflict tussen Rusland en Oekraïne hebben de Amerikanen en NAVO-lidstaten sancties opgelegd aan Rusland, dat wereldwijd het meest gesanctioneerde land is. Echter hebben deze sancties niet geholpen en juist een negatief effect gehad op de VS en de NAVO-lidstaten. De VS dreigt ook kleine landen dat ze geen zaken moeten doen met Rusland, anders moeten ze de gevolgen dragen. 

Venezuela

De VS en enkele landen van de Europese Unie hebben ook sancties opgelegd aan Venezuela omdat ze vinden dat de regering Maduro niet legaal is. CARICOM-lidstaten, waaronder Suriname en de kleine eilandstaten, kunnen geen gebruik maken van goedkope olie om

aan de behoeften van hun bevolking te voldoen vanwege deze dreiging van de VS. Ze hebben ook geen toegang tot de voordelige olieprijs van Venezuela via de PetroCaribe-deal.

Suriname heeft in het verleden wel gebruikgemaakt van deze deal, maar nu is er druk vanuit de VS waardoor dit onmogelijk wordt gemaakt. De Surinaamse staat en bevolking moeten nu de hoofdprijs betalen voor olie, wat een grote druk legt op de deviezenreserves van het land. De VS en de EU bieden ons land echter geen alternatief en hebben het land ook laten insluiten door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Goedkope Russische olie

Grotere landen

met een grotere bevolking laten zich niet bedreigen door de VS en de EU. Landen zoals India en China maken goed gebruik van goedkope Russische olie, waardoor hun nationale ontwikkeling sneller vooruitgaat. Overigens hebben alle industrieën goedkope olie nodig.

China heeft dit jaar bijna 10 miljard dollar aan besparingen kunnen realiseren door olie aan te kopen van landen die onder Westerse sancties staan. Deze besparingen zijn een gevolg van de opgelegde sancties door onder andere de Verenigde Staten tegen Rusland, Iran en Venezuela. Deze sancties hebben ervoor gezorgd dat de kosten voor olie-import zijn verminderd voor Chinese raffinaderijen, wat positief is voor de Chinese economie.

Persbureau Reuters heeft berekend dat China goedkoper olie heeft kunnen importeren van niet-gesanctioneerde producenten, waardoor de doorvoer en marges zijn versterkt. Dit heeft met name kleine onafhankelijke raffinaderijen in China ten goede gekomen. In de eerste negen maanden van 2023 heeft China een recordhoeveelheid ruwe olie verscheept vanuit Iran, Rusland en Venezuela, wat een stijging betekent ten opzichte van voorgaande jaren. Deze drie landen waren verantwoordelijk voor een kwart van de Chinese olie-import tussen januari en september van dit jaar.

| dagblad suriname | Door: Redactie