Saamaka Gemeenschap zet zich in voor behoud van hun culturele en ecologische erfgoed
| waterkant | Door: Redactie
In het hart van het Saamaka-gebied, te Bakaaboto, kwamen traditionele gezagsdragers samen voor een bijzondere workshop, georganiseerd door de Stichting Bureau Vereniging Saamaka Gemeenschappen (VSG). Dit initiatief, onderdeel van het project Reviving Saamaka Knowledge on Forest and Biodiversity Preservation in samenwerking met IFAD/ILC, had als doel om de rijke culturele biodiversiteit van de Saamaka in kaart te brengen en vast te leggen voor toekomstige generaties.
Tijdens de workshop, waaraan ook jongeren en vrouwen van de gemeenschap deelnamen, werd een gedetailleerde kaart van het Saamaka-gebied opgesteld. Hierop werden de grenzen en de traditionele woongebieden van de verschillende Lö’s (clans) aangegeven, variërend van
Een ander belangrijk onderdeel van de workshop was het bespreken van traditionele gebruiken die hebben bijgedragen aan het behoud van het bos. Er werden regels en rituelen besproken met betrekking tot jacht, visserij, medicinale planten en het respecteren van territoriale grenzen. Daarnaast kwamen ook de spirituele heilige plekken aan bod, die van oudsher een beschermde
Naast deze tradities werd er uitgebreid gesproken over de bedreigingen waarmee het bos en de gemeenschap worden geconfronteerd. Onderwerpen als ongecontroleerde houtkap, het uitgeven van concessies door de overheid zonder inachtneming van Free, Prior and Informed Consent (FPIC), klimaatverandering, en de impact van toerisme kwamen aan de orde. Ook werd het gebrek aan bewustzijn onder jongeren benadrukt als een risico voor de toekomst van de Saamaka-erfenis.
De avondsessie stond in het teken van storytelling, waarbij oudere gezagsdragers hun kennis deelden over de spirituele beschermers van het bos en de betekenis van heilige plaatsen.
Op de tweede dag werd dieper ingegaan op de kaart, waarop de lopende aanvragen voor gemeenschapsbossen binnen het Saamaka-gebied werden weergegeven. Uit informatie van het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) en de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) bleek dat er aanvragen lopen vanaf Bataliba (Pikin Pada) tot Gaanseei. De uitbreiding van de Palmera’s Hout N.V. weg richting het dorp Bendiwata, waartegen de Saamaka zich al eerder fel hadden verzet, werd als een nieuwe bedreiging gezien.
Deze ontwikkelingen hebben de gemeenschap verder alert en strijdvaardig gemaakt. De Saamaka zijn vastberaden om hun woon- en leefgebied te beschermen tegen verdere aantasting en hun collectieve grondenrechten te verdedigen.
Met deze workshop is een belangrijke stap gezet in het documenteren en doorgeven van de kennis over het behoud van het culturele en ecologische erfgoed van de Saamaka, een missie die de gemeenschap met hernieuwde energie zal voortzetten.
| waterkant | Door: Redactie