• zondag 28 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President: Gevolgen uitspraak CHof bestuderen; een signaal

| starnieuws | Door: Redactie

Enkele overwegingen van het Constitutioneel Hof om de Amnestiewet van 1989, die in werking trad in augustus 1992 nietig te verklaren. Het gaat om amnestie van strafbare feiten tijdens de Binnenlandse Oorlog.

Alles wat straffeloos gemaakt werd door de Amnestiewet van 1989 komt te vervallen. Nu moet er na worden gegaan wat de werking zal zijn van de nationale wetgeving,
in hoeverre strafbare feiten verjaard zijn of niet. Deskundigen moeten hiernaar kijken. Feit is dat misdrijven tegen het leven niet verjaren. Het is in het wetboek geregeld", heeft president Chan Santokhi donderdagavond tegen journalisten gezegd. 

De president was aanwezig bij de presentatie van het boek Constitutioneel Recht Suriname dat is geschreven door Hugo Fernandes Mendes waarbij Serena Muntslag-Essed een bijdrage heeft geleverd als coauteur. De president heeft gereageerd op de uitspraak van het Constitutioneel Hof (CHof) dat de Amnestiewet van 1989 in strijd is met de grondwet, het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag inzake

Burger en Politieke Rechten.

Diverse instituten moeten volgens Santokhi goed kijken naar de uitspraak van het CHof. Zo noemt de hij de onafhankelijke rechterlijke macht. Het staatshoofd geeft aan dat die moet kijken naar de gevolgen die er zijn. Hij stelt dat er alles aan zal worden gedaan om erop toe te zien dat de uitspraak wordt nageleefd. De president benadrukt dat eenieder betrokken zal worden, ook de vicepresident, DNA en andere instituten zodat er een brede discussie op gang kan komen.

Santokhi meent dat de uitspraak van het CHof een signaal moet zijn voor eenieder in de samenleving om zich te houden aan wet en recht. Ook een signaal naar de regering dat wanneer die wetten maakt ze rekening moet houden dat ze niet op een eiland zit maar deel uitmaakt van een wereld waar er internationale verdragen zijn die direct doorwerken naar het nationaal systeem. De president roept op "om geen grappen te maken met mensenrechten. “Die zijn ons heilig! Ga daar niet aan! En als je dat doet en denkt dat je de wet gaat verdonkeremanen je het CHof tegenkomt". De president noemt de uitspraak van het CHof zeer belangrijk.

Fernandes Mendes heeft zijn licht ook laten schijnen op dit vraagstuk en geeft aan dat de gevolgen van de uitspraak vrij duidelijk zijn. Volgens hem zullen alle gepleegde feiten die zich in die bewuste periode hebben afgespeeld nu vervolgbaar zijn. Hij wijst wel erop dat de uitspraak van het CHof in eerste instantie niet is geweest wie wel of niet vervolgd mag worden. Het gaat in wezen om, als de Amnestiewet van 1989 geldig is of niet. Hij benadrukt dat deze uitspraak niet handelt over strafbare feiten en de vervolging daarvan. Hij blijft erbij dat de geest van de uitspraak door het CHof te maken heeft met de straffeloosheid die wel is opgeheven met de uitspraak.

| starnieuws | Door: Redactie