OLIEMAATSCHAPPIJEN STREVEN NAAR 1 MILJARD VATEN OLIE VOOR FID
| dagblad de west | Door: Redactie
De oliemaatschappijen streven volgens juridisch adviseur en olie- en gasbelastingadvocaat, Roy Shyamnarain, er waarschijnlijk naar om meer dan 1 miljard vaten olie veilig te stellen voordat ze een investeringsbesluit (FID) nemen voor een commerciële ontwikkeling van de middelen in blok 58. “Ze lijken al op ruim 780 miljoen vaten te zitten; dit is bevestigd door beoordelingsboringen en stroomtestresultaten in het Sapakara-gebied en Krabdagu-1.
De rest zou moeten komen van lopende boringen van taxatieputten bij Krabdagu-2 en Krabdagu-3. Hierbij dient rekening gehouden te worden dat TotalEnergies vorige week aankondigde, dat het bedrijf in 2023 geen FID zal kunnen halen, omdat het slechts
Het bedrijf gaf verder aan dat er nog twee of drie putten zouden worden geboord, om voldoende bronnen te identificeren. “De legitieme vraag van een miljoen dollar is nu: hoeveel olie moet TotalEnergies hebben om deze beslissing te nemen?
Het antwoord op deze vraag zou heel goed in een persbericht van dezelfde dag kunnen staan waarin APA, 50 procent JV-partner van TotalEnergies in Blok 58, succesvolle boringen en vloeitesten van hun Sapakara-2 taxatieput aankondigde. Het zei verder dat de verzamelde
Dit alles, samen met de schatting van de Sapakara-1-put, die naar verluidt meer zou bevatten dan 400 miljoen vaten, en de 180+ miljoen vaten bevestigd bij Krabdagu-1, brengt ons volgens Shyamnarain in totaal op meer dan 780+ miljoen vaten olie die aanwezig is. “Als, volgens TotalEnergies, dit slechts 50 procent van de middelen uitmaakt die de bedrijven nodig hebben, dan lijkt het redelijk om aan te nemen dat ze kijken naar de totale middelen tussen 1 miljard en 1,5 miljard vaten olie voor hun FID.”
“Opmerkelijk genoeg lijkt dit aantal heel goed te correleren met de kenmerken van nieuwe ontwikkelingsprojecten van ExxonMobil in het aangrenzende Stabroek Block, in Guyana. Volgens een verhelderend artikel gepubliceerd in OilNOW, hebben de projecten die daar zijn ontwikkeld, post Liza-1, meestal ongeveer 1 miljard vaten olie beschikbaar en is het streven naar productiesnelheden van meer dan 220.000 vaten per dag.
Elk van de projecten omvat meerdere olievelden en heeft een prijskaartje van ongeveer USD 10+ miljard. Ter vergelijking: TotalEnergies en APA overwegen naar verluidt de combinatie van Sapakara en Krabdagu-middelen, terwijl de geschatte ontwikkelingskosten rond de 10+ miljard dollar kunnen liggen.”
In dit verband zei de algemeen directeur van Staatsolie, Annand Jagesar, onlangs dat de komende drie tot vier maanden zeer spannende en cruciale tijden worden voor de toekomst van Suriname. “Ik ben ervan overtuigd dat we over voldoende middelen beschikken om verdere ontwikkeling te rechtvaardigen. Maar het blijft nog steeds gokken.” Hij staat er dan ook op dat de taxatieputten bij Krabdagu-2 en Krabdagu-3 moeten slagen, zodat we in ieder geval binnen enkele maanden een commercialiteitsverklaring kunnen hebben.”
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| dagblad de west | Door: Redactie