Moreel, on-ethisch en gevaar voor democratische rechtsstaat
| starnieuws | Door: Redactie
(Een reactie op PG moet verantwoording afleggen over uitlekken doodsoorzaak ex-president Bouterse).
Het (laten) uitlekken van de doodsoorzaak van de ex-president D. Bouterse, en de daarmee samenhangende handelswijze van het Openbaar Ministerie (OM) werpt een ernstig licht op de ethische normen en de professionele verantwoordelijkheden binnen deze instelling. De beslissing om gedetailleerde persoonlijke medische informatie, specifiek de doodsoorzaak als gevolg van
Het opzettelijk schenden van het medisch geheim is niet alleen een schending van de privacy van het individu, maar creëert ook een gevaarlijk precedent voor toekomstige gevallen. Het publiekelijk maken van de doodsoorzaak
In andere democratische landen wordt de bescherming van medische gegevens met de grootste zorgvuldigheid behandeld. Er zijn strenge richtlijnen om ervoor te zorgen dat dergelijke gevoelige informatie niet zomaar in de publieke sfeer terechtkomt. Dit is dan ook een duidelijk voorbeeld van hoe Suriname anno 2025 in zijn rechtsstaat tekortschiet in vergelijking met buurlanden. Het is noodzakelijk dat er duidelijke richtlijnen en protocollen komen voor de omgang met dergelijke gevoelige informatie binnen alle overheidsinstellingen.
Rol Openbaar Ministerie
De hoofdverantwoordelijken voor deze misstand moeten ter verantwoording worden geroepen. Dit gedrag wijst op een structurele ongeschiktheid binnen de top van het OM. Het is onaanvaardbaar dat functionarissen die belast zijn met de bescherming van de rechtsstaat en de privacy van burgers, niet in staat of bereid zijn om de fundamentele ethische normen te respecteren. Hun handelen roept de vraag op of een totale vervanging van de top van het OM noodzakelijk is. De continuïteit van dergelijk gedrag binnen deze organisatie suggereert een gebrek aan adequate training, kennis en kunde, toezicht en verantwoordelijkheidsgevoel.
Rol Nederland als ex-kolonisator?
Bij het bespreken van deze kwestie kan de rol van Nederland als ex-kolonisator niet worden onderschat. De historische en continue invloed van Nederland op Suriname heeft geleid tot een complexe dynamiek binnen de rechtsstaat(...) en de sociale structuren van ons land. Nederland heeft niet alleen een verleden van uitbuiting en kolonialisme, maar ook een huidige verantwoordelijkheid om respect voor de rechten en waardigheden van Surinaamse burgers te waarborgen. De manier waarop de Nederlandse media zich als awari's (buizerds) storten op de dood van de heer Bouterse zegt boekdelen. Zijn verleden toentertijd in Nederland( Friesland ten tijde van zijn militaire periode) ondergaat in verschillende fora ettelijke herhalingen. Het moet het Nederlands volk en een deel van het neokolonialistisch geconditioneerd Surinaams volk ingepeperd worden.
In deze context moet de bedenkelijke rol van Nederland in de recente gebeurtenissen worden benadrukt. De Nederlandse regering heeft ( onder het mom van ondersteuning en samenwerking) op verschillende manieren de mogelijkheid gegeven aan Surinaamse autoriteiten om de regels van de rechtsstaat te schenden( financiering van de Binnenlandse oorlog bijvoorbeeld ). De druk die vanuit Nederland is uitgeoefend om bepaalde politieke doelen te bereiken heeft bijgedragen aan een klimaat van wantrouwen en oneerlijkheid, dat nu ook zichtbaar wordt in de handelingen van het OM.
Oproep tot verandering en herstel van vertrouwen
In een tijd waar de transparantie en eerlijkheid van overheidsinstellingen essentieel zijn voor het functioneren van een democratische samenleving, moeten er duidelijke stappen worden ondernomen. Dit omvat een grondig onderzoek naar de toedracht van deze kwestie, de betrokkenen ter verantwoording roepen, en het vaststellen van strengere richtlijnen voor de omgang met gevoelige informatie. Alleen door deze stappen te volgen kan Suriname zich weer op de kaart zetten als een land dat de rechten van haar burgers respecteert en waar de rechtsstaat daadwerkelijk wordt gehandhaafd.Colvin Overdiep
(Ik ben geen aanhanger van welke politieke partij en of combinatie in politiek Suriname dan ook: ik schrijf enkel en alleen vanuit mijn Surinamer-zijn).
| starnieuws | Door: Redactie