• vrijdag 10 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Luchtverkeersleiders uit buitenland inhuren mogelijk korte termijn oplossing  acuut tekort

| dagblad suriname | Door: Redactie

Waarom niet gepensioneerde luchtverkeersleiders inzetten?

Het inhuren van luchtverkeersleiders uit het buitenland is een mogelijkheid om het acuut probleem van personeelstekort op de korte termijn het hoofd te bieden. De regering is bezig spoedoplossingen te bekijken voor dit probleem. Afgelopen maandag heeft een vliegtuig van de KLM uit Amsterdam weer de wijk moeten nemen naar Frans Guyana, omdat er geen luchtverkeerleiders waren in de luchtverkeerstoren van de Johan Adolf Pengelluchthaven. 

Deze kwestie kwam afgelopen dinsdag weer aan de orde in de Nationale Assemblee. Rabin Parmessar (NDP) wilde weten wat er deze keer aan de hand is. Dit is de zoveelste keer in

de voorbije maanden dat aankomende vliegtuigen de wijk naar Frans Guyana moeten nemen. Het doet de reputatie van het land niet goed en de vliegmaatschappijen hebben er last van. 

Vicepresident Ronnie Brunswijk onderkent dat het geen gezonde zaak is. Als niemand in de toren is, vanwege ziekmelding kan daar op dat moment niets aan worden gedaan, zei hij. Assembleevoorzitter Marinus Bee toonde zich absoluut niet gelukkig met deze uitspraak van de vicepresident. “Dit probleem moet de regering oplossen”, zei Bee. Indien de regering er niet uitkomt dan zal het parlement zich over deze kwestie buigen en met mogelijke voorstellen komen. 

Situatie van

het moment

Brunswijk verduidelijkte dat hij trachtte aan te geven wat de situatie in de  luchtverkeerstoren op dat moment was. De regering is bezig het tekort aan luchtverkeersleiders in te lopen. Binnenkort start er een opleiding tot assistent luchtverkeersleiders. Het zal echter nog enige tijd duren voordat het tekort aan luchtverkeersleiders zal zijn ingelopen. In de tussentijd wordt er gekeken naar spoedoplossingen. Inhuren van krachten uit het buitenland is een mogelijke optie. 

Zowat een maand geleden heeft minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme met betrekking tot dit probleem aangegeven dat met de bond van luchtverkeersleiders is gesproken en dat als tussentijdse oplossing er gewerkt zou worden aan een aangepast werkrooster voor luchtverkeersleiders. Hiermee zou getracht worden naar een situatie te gaan waarbij er altijd sprake is van een minimale bezetting in de luchtverkeerstoren. Naar het zich nu laat aanzien biedt deze tussentijdse oplossing ook geen soelaas. Er is behoefte aan circa 80 gekwalificeerde luchtverkeersleiders.  Het tekort is ongeveer 40. Bij ziekmeldingen is vervanging niet mogelijk. Volgens internationale standaarden moeten luchtverkeersleiders tussen twee opeenvolgende diensten een zekere rustperiode in acht nemen. Het zal minimaal nog anderhalf jaar duren voordat het structureel tekort aan luchtverkeersleiders enigszins zal zijn ingelopen. 

Noot redactie DBS: 

Naast het tijdelijk inhuren van buitenlandse krachten zou de regering ook serieus in overweging kunnen nemen om pas gepensioneerde luchtverkeersleiders in te zetten door ze een tijdelijk werkcontract aan te bieden. Dat zou voor 6 maanden kunnen zijn. Dit is ongeveer de periode waarin de huidige bestaande groep assistent luchtverkeersleiders zich heeft opgewerkt tot volwaardige gekwalificeerde luchtverkeersleiders.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie