• woensdag 01 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Langste strafproces Suriname wordt vandaag beëindigd

| starnieuws | Door: Redactie

Deze 15 critici van het militaire bewind werden gemarteld en doorzeefd met kogels op 8 december 1982. Zij zouden met buitenlandse machten bezig zijn geweest met een invasie en regime change.

Ruim 41 jaar geleden - op 9 december 1982 - verklaarde de toenmalige legerleider Desi Bouterse dat een couppoging die op kerstnacht dat jaar zou worden gepleegd, is verijdeld. Afgelopen zaterdag zei hij tijdens een massameeting in Ocer dat de 15 mannen die vermoord zijn, samen met buitenlandse machten een invasie wilden plegen. Het was toen: "of zij of wij". Vandaag zal op basis van het vonnis van het Hof

van Justitie blijken of de namen van de slachtoffers gezuiverd zullen worden. De Krijgsraad heeft Bouterse en zijn medestanders al twee keer veroordeeld voor moord.

Vijf van de zeven veroordeelden zijn bij het Hof van Justitie in beroep gegaan tegen het vonnis. Het gaat naast Bouterse om Ernst Geffery, Iwan Dijksteel, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe. De eis van het Openbaar Ministerie (OM) tegen allen is 20 jaar onvoorwaardelijke cel en gevangenneming bij veroordeling. De Krijgsraad heeft Lugéne Lewis en Kenneth Kempes tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld op 29 november 2019. Zij hebben geen beroep aangetekend en zijn ook nooit

geweest op de zitting. Deze veroordeelden bevinden zich in het buitenland.

Het Hof van Justitie is op 29 juli 2022 begonnen met de hoger beroepszaak in de 8 december-strafzaak. De behandeling  volgt bijkans een jaar na het vonnis in de verzetszaak van Bouterse op 30 augustus 2021. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar cel, zowel in eerste aanleg als in de verzetszaak. Nabestaanden van de vermoorde mannen willen dat de naam van hun geliefden na meer dan vier decennia eindelijk wordt gezuiverd. Ze waren volgens hen geen CIA-agenten die bezig waren met het beramen van een staatsgreep. Zij moeten gezuiverd worden van alle smet.

Het gerechtelijk vooronderzoek in de langst lopende zaak van Suriname begon op 1 november 2000, een maand vóór de verjaring van moord. Nabestaanden en enkele organisaties hadden zich tot het Hof van Justitie gewend, waarna het OM werd opgedragen om de zaak voor het gerecht te brengen. Het strafproces startte in november 2007. In het jarenlange proces waren er in totaal 25 verdachten. Vier van hen stonden terecht in de burgerkamer en 21 in de militaire kamer. Gedurende het proces overleden zes verdachten. Uiteindelijk zijn zeven personen veroordeeld.

Het proces heeft veel obstakels gekend en is meerdere keren onderbroken. In 2012 nam het parlement een omstreden amnestiewet aannam, waardoor verdachten van de decembermoorden niet verder konden worden berecht. Drie jaar later bepaalde het Hof van Justitie dat het OM de verdachten alsnog kon vervolgen, ondanks de amnestiewet. Inmiddels heeft het Constitutioneel Hof deze wet getoetst en geoordeeld dat de amnestiewet 2012 in strijd is met de Grondwet en internationale verdragen. Deze is buiten werking gesteld.

Vandaag, 16 jaar na aanvang van het strafproces, zal het Hof van Justitie, het hoogste rechtsprekende orgaan, vonnis vellen. Dan zijn de juridische mogelijkheden in eigen land uitgeput. Bouterse heeft consequent ontkend dat hij opdracht heeft gegeven tot moord. Hij heeft slechts de politieke verantwoordelijkheid op zich genomen. In dit proces zal het hof bepalen als voorbedachte rade voor moord bewezen wordt geacht. De advocaat van de verdachten, Irvin Kanhai, verwacht vrijspraak. Als Bouterse en zijn medestanders vandaag opnieuw worden veroordeeld, dan komt het OM in beeld voor de uitvoering van het vonnis.





| starnieuws | Door: Redactie