• zondag 12 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Foto compilatie: Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, president Chandrikapersad Santokhi en de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi.

KNELPUNTEN JUSTITIËLE SAMENWERKING MET NEDERLAND WEGGEWERKT

| united news | Door: Redactie

Enkele maanden geleden rezen er spanningen in de justitiële samenwerking tussen Nederland en Suriname.

De Nederlandse autoriteiten waren misnoegd dat onderzoeken die op basis van een rechtshulpverzoek aan Suriname waren gedaan niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd. Dit gebeurde omdat door elementen bij de Surinaamse justitie de verdachten waren getipt.

In het kader van een strafrechtelijk onderzoek tegen de Nederlandse drugsverdachte Piet Wortel werden door lokale en Nederlandse politieagenten invallen gedaan bij woningen die in verband met hem werden gebracht. De agenten vonden niet waar ze naar op zoek waren, maar stuitten in één van de huizen wel op een exemplaar van

het Nederlandse rechtshulpverzoek, wat erop duidt dat verdachten waren getipt over de komst van de politie.

De spanningen tussen de justitiële autoriteiten van de twee landen die daarna waren ontstaan, zijn intussen weggewerkt en de relatie is hersteld meent president Chandrikapersad Santokhi.

Er zijn veiligheidskleppen ingebouwd om voortaan rechtshulpverzoeken beter af te schermen. Hij stelt over het incident te zijn geïnformeerd door Rajendre Khargi, Suriname’ s ambassadeur in Nederland, nadat de Nederlandse justitiële autoriteiten bij hem een klacht hadden gedeponeerd over het lek.

Bij navraag aan de minister van Justitie en Politie en de procureur-generaal kwam aan het licht dat het betreffende rechtshulpverzoek

slechts bij drie personen in de justitiële keten bekend was en toch is uitgelekt. “Een dergelijke situatie zorgt voor dreiging naar personen die een rechtshulpverzoek moeten uitvoeren, maar ook voor wantrouwen”, zegt het staatshoofd.

De ministers Kenneth Amoksi (Justitie en Politie) en Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken) zijn toen aan gewezen om deze zaak met Nederland te bespreken en de plooien glad te strijken. Ze moesten ervoor zorgen dat er procedures komen in de rechtshulpsamenwerking die voldoende zijn afgeschermd. “Ik heb begrepen dat daar nu een model voor is gevonden en dat wat is misgegaan goed met elkaar is besproken.”

Beweringen van Nederland als zouden personen die het rechtshulpverzoek zouden uitvoeren waren bedreigd, blijken naderhand ongegrond te zijn, zegt Santokhi. Zowel de procureur-generaal als de veiligheidsadviseur van het staatshoofd en gespecialiseerde diensten hebben hiernaar onderzoek gedaan, maar de beweringen blijken niet waar te zijn. “Bij personen die betrokken waren bij de uitvoering van het rechtshulpverzoek is niet aangetoond dat ze zijn bedreigd”, aldus de president.

Het streven van de regering is dat alle internationale justitiële samenwerkingen vlot verlopen en niet indruisen tegen internationale bepalingen en het Surinaamse recht en voortaan goed zijn afgeschermd. “Ik denk dat bij het laatste overlegzaken goed zijn uitgepraat en dat de rechtshulpsamenwerking wordt gecontinueerd en de rechtshulpsamenwerking weer normaal plaatsvindt”, aldus Santokhi.

Het resultaat van het onderzoek waar het lek heeft plaatsgevonden is nog niet naar hem gestuurd. Hij merkt op dat in eerste instantie “drie schakels” op de hoogte waren van het verzoek, maar bij de uitvoering kwamen ook operationele schakels en structuren eraan te pas. “Je weet niet waar dat ding precies zit. Het is te betreuren dat dit is gebeurd”, aldus de president.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie