• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kanapé haalt uit naar president: “Controle en correctie ministeries moet niet willekeurig zijn”

| waterkant | Door: Redactie

De fractieleider van de ABOP, Obed Kanapé, tijdens de algemene industriële oplossingen vandaag in De Nationale Assemblee van Suriname (DNA) flink uitgehaald naar de manier waarop president Chan Santokhi omgaat met ministers die voorgedragen zijn uit de ABOP.

Volgens de parlementariër is het onaanvaardbaar dat het Surinaamse staatshoofd een brief naar minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) stuurt en deze brief dan binnen drie uren op straat ligt en door de media wordt gepubliceerd.


“Waar er fouten optreden of wat er ook gebeurt, jouw team is jouw team. En als je met jouw team omgegaan wordt, maakt het je

ook niet uit, hoe moet ik dan denken? Een brief van de president gaat naar de minister van GBB op 13 oktober, maar dezelfde middag publiceert Suriname Herald de brief. De brief van de president, de eerste persoon van het land. Onze heilige graal. Zijn heiligste document belandt in de pers binnen drie uren. Ik Fred Gi Libi. Want als zijn woord niet beveiligd is, wat dan met zijn leven?”, zei Kanapé.


De ABOP’er vraagt zich af wat precies bereikt is met deze brief, terwijl het staatshoofd gewoon een persoonlijk gesprek met de minister over het desbetreffend onderwerp kon hebben

gehad.

Kanapé is er ook niet over te spreken dat Santokhi minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) via de pers een brevet van ongeschiktheid heeft gegeven voor het uitvoeren van het sociaal programma.


“Te gij kiri a fowru i musu gi en watra. Als de 1.800 SRD een 2.000, 4.000, 5.000 SRD kon zijn, van wie zijn de instructies dan gekomen om het op 1.800 SRD te houden? Na gewoon een minister sribi wiki dan een man taki mo poti en tik op een 1.800?”, zei hij.

Kanapé hekelde ook de manier waarop bepaalde onderdelen van zowel Sozavo als GBB naar het Kabinet van de President worden getrokken. “Ik hoor verder geen fragmentatie en inconsistentie vanuit de president. Dat er een nieuwe ministerie Grondzaken bij de president zit en er komt nu een grondconversie-eenheid.

Als het beleid is op een ministerie en je brengt een deel daarvan naar jouw kantoor. Wat gebeurt er? Je een eindeloze omgeving van ontrouw en wantrouw in jouw eigen team. Zonder dat je het door hebt. Wil je horen, je van duizenden monden duizenden verhalen over de persoon aan wie je taak toevertrouwd is om het goed te kunnen uitvoeren. De samenleving ziet, hoort en leeft mee in deze hele situatie”, aldus de fractieleider.

Kanapé vroeg de president, ook niet of hij slechts president is voor een deel van de ministeries van de totale regering. “Van de vele misstanden en fouten die er op ministeries zijn gemaakt met een voordracht vanuit de politieke organisatie waar de president vandaan komt, heb ik nog geen boze korte gezien. Niet in de publiciteit. Ik heb nog geen presentatie gehoord over LVV en de gunningen, over OW. Jouw team is jouw team. Waar ze ook vandaan komen, ze zitten aan tafel bij u. En ze verdienen allemaal hetzelfde door een terechtwijzing. Controle en correctie moet niet origineel zijn”, aldus de ABOP-fractieleider.

| waterkant | Door: Redactie