Jogi: “Er is een compleet kartel op de haven”
| suriname herald | Door: Redactie
Tijdens de behandeling van de Wet voorafgaande vracht-informatieverstrekking in De Nationale Assemblee (DNA) zei Mahinder Jogi (VHP) dat er een compleet kartel op de Nieuwe Haven is. Hij haalde dit aan nadat Rabin Parmessar (NDP) aandacht vroeg voor de hoge opslag- en afhandelingskosten op de haven. Volgens Parmessar duurt het vanwege de bureaucratie langer voordat mensen hun stukken in orde hebben, maar dat de kosten in de tussentijd ook oplopen. “Er is een compleet kartel op de haven. Minister, misschien heeft u de informatie, maar u kunt niet optreden”, sprak Jogi.
Hij vernam dat het particuliere instanties zijn. Toch is Jogi
Hij legde uit dat als mensen vrijdag niet kunnen inklaren, dat pas maandag in de middag zal lukken. Dit betekent dat deze persoon twee tot drie dagen opslagkosten gaat betalen. Dit is volgens Jogi niet voordelig, omdat de importeur deze kosten op de consument zal verhalen. “De mensen gaan ons en de president uitschelden. Het
Hij vroeg de regering de werktijden op de haven te verruimen zodat zoveel als mogelijk zaken ingeklaard kunnen worden. “Mensen met lijnen kunnen het in één dag organiseren, maar mensen zonder lijnen verliezen een hele dag vanwege alle procedures”, stelde Jogi.
Hij vroeg de regering om een dependance van de Centrale Bank op de haven te openen, zodat de mensen hun geld daar kunnen storten. Dit zal volgens Jogi leiden naar tevredenheid en meer inkomsten voor de staat.
De haven is een plaats van invoer en uitvoer. Er worden regelmatig pogingen tot drugssmokkel ondernomen die onderschept worden. Dit terwijl het asycudasysteem al jaren functioneert. Jogi zei dat het systeem wordt beheerd door mensen en dat de regering moet kijken wie daar geplaatst wordt en wat hun trackrecord is.
Hij wilde weten hoe de pogingen tot smokkel worden gedaan en vroeg zich af waar de mensen waren die de containers moesten sealen. Volgens Jogi loopt de staat miljoenen mis doordat mensen in gebreke blijven bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.
Hij vroeg wie na sluitingstijd op de haven mag gaan en wie auto’s mag slopen. De samenleving wordt volgens Jogi benadeeld. “Hoe komt het dat er drugs in bananencontainers worden vervoerd? Hoeveel van dit soort zaken zijn onderzocht? Hoeveel mensen zijn in beeld gebracht en in hoeveel van deze zaken is er een uitspraak van de rechter geweest?”, wilde Jogi weten.
| suriname herald | Door: Redactie