Jammer dat Abdoel het nog steeds niet begrijpt
| sun.sr | Door: Redactie
INGEZONDEN - In zijn reactie op het VHP artikel ‘Abdoel moet de cijfers beter gaan bestuderen en niet zo venijnig doen’ stelt dhr. Abdoel dat de VHP moet stoppen met liegen en misleiden. Hij verwijt de mediacommissie dat ze geen cijfermateriaal gebruikt. Inderdaad hebben wij vanwege de beperking van het aantal woorden slechts verwezen naar de website van het IMF. Wij gaan in onze reactie nu wat verder indien de redactie dat toestaat en zullen twee zaken bespreken nl. de deviezenreserve en de schuldpositie. In onze eerdere reactie zijn wij reeds ingegaan op de wisselkoers.
Liever geen IMF
De huidige regering was
De analyse van het IMF zelf over de Surinaamse economie was als volgt (Board document 9 december 2021 i.v.m. goedkeuring Request for an Extended Arrangement under the Extended Fund Facility):
“Context. Suriname faces systemic fiscal
Het IMF praat over structurele onevenwichtigheden als gevolg van “vele jaren van economisch mismanagement” (d.w.z. door de vorige regering). De bruikbare deviezenreserves waren ‘depleted’ (uitgeput) en de schuld was 148% van het BBP aan het eind van 2020. Verder waren er grote problemen in het bancair systeem. Meneer Abdoel, het IMF heeft dit echt niet allemaal gefantaseerd, maar goed doorgerekend en geanalyseerd.
Deviezenreserve
Ten aanzien van de deviezenreserve is in het IMF Country Report No 21/280 (december 2021) de volgende staat voor 2020 aangegeven (we hebben een screenshot gemaakt).
Inderdaad was er USD 585 miljoen aan deviezen, maar slechts USD 118 miljoen aan bruikbare reserves. De bronnen waar het IMF dit vandaan heeft ziet u onder de tabel. Ook ziet u onder de tabel waarom niet alle deviezen gebruikt konden worden nl. omdat een deel bestemd was voor een swap met China (PBOC) en een deel om de kasreserves te beschermen. Aan dekking voor import was er dus minder dan één maand.
Er was niet genoeg geld in kas, want geld bij de Centrale Bank is niet automatisch geld dat vrij gebruikt kon worden. Het bewijs van gebrek aan geld is dat in juni 2020 minister Hoefdraad geld moest lenen om salarissen, AOV, en andere zaken te betalen. Ook heeft hij USD 7,6 miljoen geleend om een andere schuld (bij de IDB) af te lossen d.w.z. je maakt een schuld om een schuld af te lossen. Meneer Abdoel moet dus niet doen alsof er genoeg geld in kas was, want daarmee wil hij doen alsof alles goed was bij de overdracht van de NDP regering, terwijl Suriname failliet was en haar schulden niet meer kon betalen.
Schuldenpositie
Met betrekking tot de schuldratio moet de beginsituatie goed gedefinieerd worden om de ratio in de jaren erna te begrijpen. Volgens Abdoel was de schuldratio in 2020 niet 148% van het BBP, zoals het IMF aangeeft, maar 121% zoals hij in een staat van het Bureau voor de Staatsschuld (SDMO) vond. Hij geeft aan dat de SDMO cijfers de juiste zijn en vindt kritiek van de VHP belachelijk, omdat het SDMO haar werkzaamheden conform de wet verricht. Wij hebben geen kritiek op het SDMO, want die doet haar werk naar behoren. We hebben alleen aangegeven dat vanwege de werkwijze van het SDMO de actuele hoogte van de schuld een ander beeld kan opleveren. Indien een buitenlandse schuld van USD 100 miljoen was aangegaan toen de koers SRD 7,52 voor een dollar was, dan wordt die schuld in SRD als 752 miljoen gerapporteerd, terwijl de koers inmiddels SRD 14,25 is en de actuele schuld dus SRD 1425 miljoen is. Het SDMO doet haar werk goed, maar de cijfers verschillen. Zal de regering die schuld alsnog kunnen aflossen voor een wisselkoers van SRD 7,52 ? Minister Hoefdraad had USD 16 miljoen aan goud van het SEMIF geleend, maar niet gerapporteerd aan het SDMO, zodat die dan ook niet was opgenomen. Is dat dan geen schuld?
In onze vorige reactie hebben we aangegeven dat de regering twee bureaus heeft moeten inhuren om te assisteren bij het vaststellen van de schuld. Het resultaat daarvan is in het Herstelplan 2020-2022 aangegeven (die dhr. Abdoel blijkbaar ook nooit gelezen heeft) en nemen we hieronder integraal op. Daaruit blijkt dat de schuld op SRD 57 miljoen en de schuldratio -indien je alles meeneemt- zelfs op 159% uitkwam eind 2020.
Herstelplan Tabel 2.2: Stand van de Staatsschuld per december 2020
Met deze concrete cijfers besluiten wij deze reactie en zullen verder niet meer reageren. Dhr. Abdoel begrijpt het nog steeds niet of wil het niet begrijpen en probeert bewust een verkeerd beeld te scheppen.
VHP Mediacommissie
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| sun.sr | Door: Redactie