• donderdag 02 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jagesar adviseert voorschot te nemen op olie-inkomsten

| suriname herald | Door: Redactie

Staatsolie-directeur Anand Jagesar adviseert de regering om alvast een voorschot te nemen op de olie-inkomsten die naar verwachting in 2028 zullen binnenkomen. Het geld kan direct worden gebruikt voor verbetering van het onderwijs, de veiligheid en de situatie van de senioren, die het meest hebben geleden onder de crisis.

Jagesar ziet het nut ervan niet in om tot 2028 te wachten aangezien er zeker dollars zullen binnenstromen. Hij waagt zich aan een voorschot van US$ 200 miljoen dat genoeg zal zijn om zeker jongeren en ouderen tegemoet te komen. De Staatsolie-topman nuanceert zijn advies door te stellen, dat het geld conform

afspraak daadwerkelijk naar deze zaken dient te gaan en voor niets anders moet worden aangewend.

In het programma Mmanten Taki via de STVS zegt de Staatsolie-baas, dat deze sectoren dringend hulp nodig hebben. Het heeft volgens hem geen zin om nog vier jaar te wachten. Om te garanderen dat het verkeerd gaat stelt hij ook voor om een raad of commissie in te stellen bestaande uit coalitie, oppositie en NGO’s om als waakhond te fungeren. 

Jagesar doet deze suggestie vooral als burger, omdat het land de afgelopen jaren veel heeft doorgemaakt. Volgens hem zouden deze sectoren het voorschot goed kunnen gebruiken. Echter, TotalEnergies en APA zullen

dat geld niet rechtstreeks beschikbaar stellen. De Final Investment Decision (FID) heeft ervoor gezorgd dat inkomsten gegarandeerd zijn, en dat de regering via de bank dit bedrag zou kunnen lenen.

De Staatsolie-directeur zegt dat er te veel wordt geklaagd en gepraat. Volgens hem kunnen alle belangrijke groepen meedenken over hoe Suriname nu al kan profiteren van de voordelen. Hij benadrukt dat senioren niet nog eens vier jaar kunnen wachten op de eerste inkomsten. Wie garandeert dat deze mensen dan nog in leven zullen zijn? Ze hebben jarenlang hun krachten gegeven en verdienen nu een betere behandeling.

Hij verwijst ook dat met de olie- en gasontwikkelingen de beroepsopleidingen gouden tijden zullen doormaken wat weer in het voordeel van het land zal zijn. Een financiele boost voor de onderwijssector kan geen kwaad, vindt hij.

| suriname herald | Door: Redactie