• zondag 28 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Honderden paspoorten over CBB-toonbank voor US$ 10.000

| starnieuws | Door: Redactie

Op het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) gaan ‘illegale’ paspoorten als warme broodjes over de toonbank. Deze zijn niet goedkoop. Er wordt niet geschroomd om zelfs US$ 10.000 neer te tellen voor een Surinaams reisdocument. Het gaat om officiële paspoorten die door de Staat Suriname (CBB) worden verstrekt tegen steekpenningen. In sommige paspoorten zijn er zelfs valse visa aangebracht. Directeur
Vijay Chotkan van NV Luchthavenbeheer geeft aan dat onlangs via de airport security drie mannen met valse visa zijn aangehouden en overgedragen aan de politie. Het vermoeden bestaat dat dit te maken heeft met een ondergronds netwerk.

Directeur Anastatia Kanapé-Pokie van CBB om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat vaker wordt aangegeven dat ambtenaren steekpenningen aannemen voor het vervaardigen van reisdocumenten, maar de bewijzen blijven uit. Dit soort gedragingen wil ze zeker niet hebben op CBB. Het moet geëlimineerd worden, benadrukt de CBB-topper. Volgens Pokie schort het aan bewijsmateriaal voor een strafrechtelijk onderzoek door de politie. In het verleden hebben

zaken zich voorgedaan die het daglicht schuwen, maar doordat er bewijsmateriaal aanwezig was heeft de leiding van het CBB na onderzoek disciplinaire maatregelen kunnen treffen, legt Pokie uit. De stukken doorlopen verder de normale weg, waardoor uiteindelijk de handtekening van de directeur op het document prijkt, zonder dat ze kan weten dat er steekpenningen zijn neergeteld.

Een groot deel van dit verschijnsel komt het meest voor bij personen uit China die normaal het land binnenkomen met hun Chinees reisdocument en doorreizen met een Surinaams paspoort, meldt een klokkenluider. Overigens komt het ook voor dat sommigen in het bezit zijn van een Surinaamse ID-kaart, zonder dat ze hier zijn geboren. Verder is er ook een groot deel Surinaamse noodpaspoorten versterkt aan Dominicanen die Suriname nooit eerder hebben bezocht, noch over een Surinaamse nationaliteit beschikken. Deze vermeende handelingen kunnen ervoor zorgen dat indien de overheid geen drastische maatregelen treft, het land geblacklist kan worden.

Het Border Management Systeem - dat in oktober 2012 officieel in gebruik werd genomen om de overheid in staat te stellen een betere controle uit te oefenen op alle binnenkomend en uitgaand verkeer op de grensposten, voldoet niet aan de hedendaagse maatstaven. Passagiers worden niet onderwerpen aan een biometrische verificatie. De biometrische authenticatie maakt gebruik van fysieke of gedragskenmerken zoals gezichtsherkenning, irisscans en vingerafdrukken om gebruikers te identificeren en te authenticeren.

Het hebben van een biometrisch paspoort is daarom ook genoemd als één van de voorwaarden die gesteld is voor Surinamers om eventueel visumvrij te kunnen reizen naar de Europese Unie. Vooralsnog zijn de Surinaamse paspoorten niet biometrisch afleesbaar waardoor bij het veranderen van de naam of identiteit deze normaal wordt geaccepteerd door het systeem.

De regering heeft op 1 mei 2023 wederom voor 21 landen de visumplicht ingesteld. Echter, door het heractiveren van het visum voor het bezoeken van Suriname, is het probleem van de verkoop van valse paspoorten niet opgelost.

| starnieuws | Door: Redactie