Ziektes die de botten aantasten
| snc.com | Door: Redactie
Botten bieden ondersteuning aan het lichaam en zorgen ervoor dat je rechtop kan staan, buigen en draaien. Ze houden ons letterlijk overeind en voorkomen dat we op de grond vallen. Helaas zijn er veel medische aandoeningen die direct of indirect de gezondheid van ons skelet beïnvloeden. Zelfs de sterkste botten kunnen door een groot aantal ziekten zwakker worden of afbreken. Waar dienen we ons dus bewust van te zijn, en hoe kunnen we onze eigen botten gezond en sterk houden?
Artritis
Artritis is een ontsteking van een of meer gewrichten. De belangrijkste symptomen zijn gewrichtspijn en stijfheid.
Artrose
Artrose is de meest voorkomende vorm
Rachitis
Rachitis is een aandoening die invloed heeft op de groei van botten bij kinderen. Bij deze ziekte worden de botten zachter en zwakker, meestal als gevolg van een enorm en langdurig vitamine D-tekort.
Fibreuze dysplasie
Fibreuze dysplasie is een goedaardige
Osteopetrose
Osteopetrose is een botziekte die ervoor zorgt dat het botweefsel compacter wordt dan normaal en dat de botstructuur kan afwijken en zelfs breken. Osteoporose is een ziekte die je botten verzwakt. Het ontstaat wanneer de botdichtheid en botmassa afnemen, of wanneer de kwaliteit of structuur van het bot verandert.
Jicht
Jicht is een veel voorkomende en complexe vorm van artritis die iedereen kan treffen. Het wordt veroorzaakt door een ophoping van een stof in het bloed die urinezuur wordt genoemd. Als je te veel urinezuur produceert of als je nieren dit er niet genoeg uit filteren, kan het zich ophopen en ervoor zorgen dat er kleine, scherpe kristallen in en rond de gewrichten ontstaan. Meestal worden hierbij de gewrichten in de tenen aangetast, en dan met name in de grote teen.
Diabetes
Als je diabetes hebt, loop je een verhoogd risico op verschillende bot- en gewrichtsaandoeningen, naast vele andere ziektes die ontstaan wanneer de alvleesklier niet voldoende insuline aanmaakt of wanneer het lichaam niet in staat is de insuline die het produceert effectief te gebruiken.
Botkanker
Zoals de naam al doet vermoeden, ontstaat botkanker in de botten. Kankers die in de botten beginnen worden ook wel primaire bottumoren genoemd en zijn eigenlijk vrij zeldzaam. Secundaire (gemetastaseerde) bottumoren komen vaker voor. Hierbij begint de kanker elders in het lichaam en verspreidt zich vervolgens uit naar de botten.
Multipel myeloom
Een voorbeeld daarvan is multipel myeloom, een kanker die ontstaat in een soort witte bloedcellen die plasmacellen worden genoemd. De kanker tast vaak verschillende delen van het lichaam aan, waaronder de wervelkolom, de schedel, het bekken en de ribben.
| snc.com | Door: Redactie