• vrijdag 21 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ziektes die de botten aantasten

| snc.com | Door: Redactie

Botten bieden ondersteuning aan het lichaam en zorgen ervoor dat je rechtop kan staan, buigen en draaien. Ze houden ons letterlijk overeind en voorkomen dat we op de grond vallen. Helaas zijn er veel medische aandoeningen die direct of indirect de gezondheid van ons skelet beïnvloeden. Zelfs de sterkste botten kunnen door een groot aantal ziekten zwakker worden of afbreken. Waar dienen we ons dus bewust van te zijn, en hoe kunnen we onze eigen botten gezond en sterk houden? 

Artritis

Artritis is een ontsteking van een of meer gewrichten. De belangrijkste symptomen zijn gewrichtspijn en stijfheid. 

Artrose

Artrose is de meest voorkomende vorm

van artritis. Het treedt op wanneer het kraakbeen dat zich in bepaalde gewrichten bevindt versleten of beschadigd is, waardoor botten tegen elkaar wrijven wanneer deze gewrichten worden gebruikt. Volgens het Britse tijdschrift The Lancet heeft 15% van de mensen in de wereld die ouder zijn dan 30 jaar artrose. Bovendien wordt verwacht dat tegen 2050 bijna een miljard mensen de aandoening zullen hebben.

Rachitis

Rachitis is een aandoening die invloed heeft op de groei van botten bij kinderen. Bij deze ziekte worden de botten zachter en zwakker, meestal als gevolg van een enorm en langdurig vitamine D-tekort. 

Fibreuze dysplasie

Fibreuze dysplasie is een goedaardige

ziekte waarbij een afwijkend bindweefsel ontstaat in plaats van gewoon botweefsel. Op de foto zie je fibreuze dysplasie in het rechter jukbeen (het bot dat het belangrijkste deel van de wang en de buitenkant van de oogkas vormt).

Osteopetrose

Osteopetrose is een botziekte die ervoor zorgt dat het botweefsel compacter wordt dan normaal en dat de botstructuur kan afwijken en zelfs breken. Osteoporose is een ziekte die je botten verzwakt. Het ontstaat wanneer de botdichtheid en botmassa afnemen, of wanneer de kwaliteit of structuur van het bot verandert.

Jicht

Jicht is een veel voorkomende en complexe vorm van artritis die iedereen kan treffen. Het wordt veroorzaakt door een ophoping van een stof in het bloed die urinezuur wordt genoemd. Als je te veel urinezuur produceert of als je nieren dit er niet genoeg uit filteren, kan het zich ophopen en ervoor zorgen dat er kleine, scherpe kristallen in en rond de gewrichten ontstaan. Meestal worden hierbij de gewrichten in de tenen aangetast, en dan met name in de grote teen. 

Diabetes

Als je diabetes hebt, loop je een verhoogd risico op verschillende bot- en gewrichtsaandoeningen, naast vele andere ziektes die ontstaan wanneer de alvleesklier niet voldoende insuline aanmaakt of wanneer het lichaam niet in staat is de insuline die het produceert effectief te gebruiken. 

Botkanker

Zoals de naam al doet vermoeden, ontstaat botkanker in de botten. Kankers die in de botten beginnen worden ook wel primaire bottumoren genoemd en zijn eigenlijk vrij zeldzaam. Secundaire (gemetastaseerde) bottumoren komen vaker voor. Hierbij begint de kanker elders in het lichaam en verspreidt zich vervolgens uit naar de botten. 

Multipel myeloom

Een voorbeeld daarvan is multipel myeloom, een kanker die ontstaat in een soort witte bloedcellen die plasmacellen worden genoemd. De kanker tast vaak verschillende delen van het lichaam aan, waaronder de wervelkolom, de schedel, het bekken en de ribben. 

 

| snc.com | Door: Redactie