• vrijdag 01 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HOF VAN JUSTITIE DOET OP 20 DECEMBER UITSPRAAK DECEMBERMOORDENPROCES

| united news | Door: Redactie

Foto: Oud legerbevelhebber en voormalig president Desi Bouterse en op de achtergrond het Hof van Justitie.

Het Hof van Justitie doet op 20 december aanstaande de finale uitspraak in het strafonderzoek naar de geruchtmakende massamoord van 8 december 1982.

Het Openbaar Ministerie maakte donderdagmiddag bekend dat zij inmiddels de beschikking van het hof dat de behandeling op voornoemde datum wordt voortgezet heeft ontvangen. Hoofdverdachte Desi Bouterse en de vier overige verdachten hebben hun oproeping reeds gekregen, aldus het OM.

Bouterse, Stephanus Dendoe, Ernst Gefferie, Benny Brondenstein en Iwan Dijksteel -allen ex-militairen- hadden hoger beroep aangetekend nadat zij in november 2019 in eerste

aanleg tot langjarige gevangenisstraffen waren veroordeeld door de Krijgsraad.

Bouterse die aan het einde van dat proces bij verstek was veroordeeld omdat hij nimmer voor de rechtbank was verschenen ging tegen die veroordeling in verzet. In die verzet zaak werd hij echter opnieuw veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar door de Krijgsraad wegens medeplegen van moord.

Alle vijf verdachten hebben tijdens de behandeling van deze zaak in hoger beroep verklaard onschuldig te zijn aan de tenlastelegging. Volgens het OM hebben de verdachten met elkaar samengespannen, een complot beraamd en doen uitvoeren om vijftien politieke tegenstanders van de toenmalige militaire junta

die onder leiding van Bouterse stond van het leven te beroven.

De vijftien mannen, onder wie journalisten, vakbondsleiders, ondernemers, juristen, universiteitsdocenten en militairen werden in de nacht van 7 op 8 december 1982 in opdracht van de toenmalige legerleiding uit hun bed gelicht en in de uren die daarna volgden standrechtelijk geëxecuteerd in het Fort Zeelandia.

Bij de uitvoering van het complot werden drie mediabedrijven -de radiostations Radika en ABC en dagblad De Vrije Stem- en het hoofdkwartier van vakcentrale De Moederbond in brand gestoken en vernietigd.-.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie