• dinsdag 30 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hoe duur is zo een bakje met eten?

| dagblad suriname | Door: Redactie

De prijzen van gascilinders gaan ingaande september gefaseerd omhoog. Dit liet de Energie Bedrijven Suriname weten. Ondernemers die deze ontwikkelingen op de voet volgen hebben hun reactie tegenover de redactie van Dagblad Suriname bekendgemaakt. 

Gevolgen voor de horecasector

De gevolgen van een verhoging van de gasprijzen kunnen aanzienlijk zijn voor de horecasector, net zoals voor vele andere bedrijfstakken. Een stijging van de gasprijzen zal leiden tot hogere energiekosten voor horecabedrijven. Restaurants, cafés en andere horecagelegenheden verbruiken vaak aanzienlijke hoeveelheden gas voor verwarming, koken en warmwatervoorziening. Een stijging van de gasprijs kan leiden tot aanzienlijk hogere operationele kosten. Als de operationele kosten stijgen,

kan dit de winstmarges van horecabedrijven onder druk zetten. Dit kan ertoe leiden dat bedrijven hun prijzen moeten verhogen, wat mogelijk klanten kan afschrikken, vooral in een competitieve markt.

Zware periode

Een Surinaamse ondernemer die in gesprek ging met de redactie is van mening dat de verhoging als lastig overkomt bij de ondernemers gemeenschap. Laatstelijk heeft de ondernemer de prijzen van al de producten reeds verhoogd, en het was opmerkelijk dat de klanten er aanzienlijk veel moeite mee hadden. De prijzen die vroeger als laagste prijzen beschouwd konden worden zijn achterhaald en de goedkoopste porties(small), zouden met de verhoging al snel klimmen

tot de prijs van een grote portie (in sommige gevallen zelfs tot een portie extra). Door de prijsverhogingen is het opmerkelijk dat veel burgers gewoon kozen voor de normale kleine portie, maar met de verhoging zal zelfs een kleine portie verkocht worden voor een groot bedrag.

Kleine portie kost je straks meer

“De bedragen voor een medium portie ligt nu op bijkans SRD200, met de stijgingen van gascilinders met meer dan 500%, ligt het bedrag van zo een kleine portie dan logischer wijs op meer dan 400 SRD. Hoe zullen de klanten kopen als hun salaris niet stijgt, maar juist daalt vanwege alle andere onkosten”, vraagt de ondernemer zich af. De ondernemer zegt dat hij het beeld schets dat heel wat ondernemers hun deuren zullen sluiten en dit zal ook gevolgen hebben voor de medewerkers van zo een onderneming. Naast de energie kosten zijn er ook andere kosten die ondernemers in de horeca dagelijks maken om de mensen te voorzien van hun behoefte.

Uit overwegingen hebben de meeste ondernemers besloten hun prijzen nog niet aan te passen, voor welke periode dit geldt, is nog onbekend. Wat vast staat is dat het niet te lang zal duren voor de stijging van de prijzen per portie.

Hoe kunnen ondernemers uit deze moeilijke tijd geraken?

Om de kosten te beheersen, kunnen horecabedrijven gedwongen worden om efficiënter met hun energieverbruik om te gaan. Dit kan investeringen in energiezuinige apparatuur en processen vereisen, wat op korte termijn kosten met zich meebrengt, maar op lange termijn kan resulteren in besparingen. Sommige restaurants kunnen overwegen hun menu’s aan te passen om minder energie-intensieve gerechten aan te bieden. Dit kan variëren van het verminderen van het aantal gerechten dat op hoge temperatuur wordt bereid tot het bevorderen van koudere opties. Overheidsbeleid, subsidies en regelgeving kunnen ook een rol spelen in de manier waarop bedrijven reageren op dergelijke prijsstijgingen. 

| dagblad suriname | Door: Redactie