• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HESS GAAT DIT JAAR OFFSHORE SURINAME VERKENNEN

| dagblad de west | Door: Redactie

Hess Corporation heeft aangekondigd dat er dit jaar exploratieactiviteiten gepland zijn voor twee blokken in Suriname waarin het bedrijf belangen heeft: Blok 42 en Blok 59. Deze aankondiging is opgenomen in het jaarverslag van het bedrijf, dat is ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Eerder was Kosmos Energy de exploitant van Blok 42, waar in 2018 de Pontoenoe-1-put werd geboord zonder koolwaterstoffen te vinden. In 2020 verkocht Kosmos Energy zijn belang en exploitatierechten aan Shell. Shell boorde in 2023 de Zanderij-put.

Tijdens een winstconferentie in datzelfde jaar verklaarde Greg Hill, Chief Operating Officer bij Hess, dat “de put een werkend

aardoliesysteem aantoonde en olie-inkomsten bevatte”. Deze ontdekking kreeg niet veel publiciteit en de omvang ervan werd niet gespecificeerd. Hill vermeldde dat de putresultaten werden geëvalueerd en dat verdere exploratieactiviteiten worden overwogen.

Shell, Chevron en Hess hebben elk een belang van 33,3 procent in Blok 42. Dit gebied grenst aan de noordkant aan Blok 58 van TotalEnergies en aan het Canje-blok van ExxonMobil aan de oostkant, bij de grens met Guyana.

Blok 59 heeft een oppervlakte van 2,8 miljoen acres (4.430 vierkante mijl), volgens een release van Exxon uit 2017 waarin de licentieverlening werd aangekondigd. Het blok bevindt zich in waterdieptes variërend van

bijna 2.000 meter tot 3.600 meter. Het grenst aan Blok 42 aan de noordkant en heeft open terrein aan de zijde van Guyana.

ExxonMobil, Equinor en Hess bezitten elk een belang van 33,3 procent in Blok 59, waarbij Exxon optreedt als de exploitant.

| dagblad de west | Door: Redactie