• zaterdag 04 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Gedupeerden waterschade spuien dam krijgen SRD 31.000

| starnieuws | Door: Redactie

Bewoners die waterschade hadden geleden bij de watersnood in 2022 hebben een compensatie gehad. Er is meer dan SRD 10 miljoen besteed aan 288 begunstigden: tegemoetkomingen van SRD 31.000 per huishouden en een financiële ondersteuning via de presidentiële werkgroep van SRD 3.7 miljoen.

Voor het uitvoeren van sociale programma's in het gebied rondom de Afobakastuwdam, is er voor dit jaar eveneens SRD 3.7 miljoen uitgetrokken. Dit is vrijdag gepresenteerd bij een rondleiding op de Afobakastuwdam met de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), het energiebedrijf van Staatsolie.

Staatsolie heeft donderdag en vrijdag een bezoek voor de media georganiseerd aan haar operaties in Saramamacca,

Paramaribo, Wanica en Brokopondo. Tijdens het bezoek aan de waterkrachtcentrale op Brokopondo zijn er enkele zaken en cijfers gepresenteerd. Daarnaast hebben de journalisten een kijkje gehad in de operaties en de 'inbere' van de dam en de krachtcentrale.

In 2022 is de SPCS genoodzaakt geweest om het teveel aan water - veroorzaakt door extreme regenval- in het stuwmeer te spuien.  Dit is niet zonder gevolgen gebleven voor de omgeving. Gebieden zijn ondergelopen, woningen en kostgronden waren tijdelijk niet meer te gebruiken. SPCS en de overheid hebben ondertussen de getroffenen voor enkele miljoenen SRD gecompenseerd.

"Indertijd was er een presidentiële werkgroep  ingesteld om

een inventarisatie te maken van de kostgrondeigenaren om degenen die het nodig hadden te ondersteunen," vertelt Nawien Debipersad. Hij is manager van Power, Reliability and Maintenance bij de SPCS. "Wij hadden daarbij ondersteund met logistiek. We hadden al een beeld van de kostgrondeigenaren omdat we al over een eigen inventarisatie beschikten. Er zijn 288 begunstigden geïdentificeerd. Zij hebben dan de ondersteuning gehad via de werkgroep van de overheid. Staatsolie heeft een bijdrage geleverd van SRD 3.7 miljoen."

Debipersad benadrukt dat Staatsolie al lang voordat de presidentiële werkgroep in beeld kwam, de getroffenen in haar werkgebied tegemoet is gekomen. "Toen de situatie zich normaliseerde heeft Staatsolie een bijdrage geleverd van SRD 6.000 aan elk huishouden - ruim 200 huishoudens - om hun huizen schoon te maken," deelt hij mee. "Daarna was er een tweede donatie van SRD 25.000 per huishouden. Dit was voor aanschaf van kritische inboedel zodat zij weer konden intrekken. Dat was een tegemoetkoming vanuit het bedrijf."

Staatsolie bepaalt elk jaar een donatie budget voor haar landelijk sociaalprogramma. "Voor het gebied Brokopondo waar onze krachtcentrale ligt, hebben wij SRD 3.7 miljoen gereserveerd," zegt Debipersad. "Inmiddels is er al een groot deel uitgegeven aan gemeenschapsprojecten.  Zoals een drinkwaterproject in Nieuw Lombé, donaties van hulpmiddelen en gereedschap aan het commissariaat, de rehabilitaie van de Balingsoelaweg, donaties aan de Balingsoelaschool en een vakantieproject waarbij met schoolkinderen bermen, gebouwen, verkeersborden zijn schoongemaakt."

| starnieuws | Door: Redactie