• dinsdag 26 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

UITBLIJVENDE FISCALE MAATREGELEN DRUKKEN ZWAAR OP BEGROTINGSPROJECTIES

| united news | Door: Redactie

Ondanks de ambitieuze doelstelling van de regering voor een primair begrotingsoverschot van 3% van het bbp, blijkt het begrotingssaldo in de eerste helft van 2024 bijna in evenwicht te zijn.

Deze ontwikkeling wijst op een duidelijke achteruitgang ten opzichte van het vastgestelde streefcijfer en wijst op tekortkomingen in de uitvoering van het fiscale beleid.

Een belangrijke oorzaak van deze tegenvallende prestaties is de lagere dan verwachte inning van niet-belastinggerelateerde inkomsten. Dit is voornamelijk te wijten aan het falen van de regering om bepaalde tarieven te verhogen, wat een aanzienlijke impact heeft gehad op de totale inkomsten. Dit stelt de internationale kredietbeoordelaar Moody’s.

Ondanks

enkele economische vooruitgangen, blijft de effectiviteit van het overheidsbeleid beperkt. Blijvende begrotingsoverschotten worden hierdoor in gevaar gebracht.

In de eerste zes maanden van 2024 lag het primaire begrotingssaldo onder het jaarlijkse streefcijfer en vertoonde het een daling ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

De begroting blijft kwetsbaar voor externe factoren, zoals schommelingen in wisselkoersen en grondstoffenprijzen, wat de toekomst van de schuldenlast van het land onduidelijk maakt. Een hypothetische devaluatie van 10% van de lokale valuta zou kunnen leiden tot een stijging van de schuldquote met maar liefst 5 procentpunten van het bbp, mits alle andere factoren gelijk blijven.

De afhankelijkheid van

grondstoffenprijzen draagt bij aan de volatiliteit van het fiscale beleid. Dalen de prijzen van exportproducten zoals olie en goud, dan kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor de overheidsinkomsten en de financiering van cruciale projecten. Dit schept risico’s voor het duurzame beheer van de overheidsfinanciën, wat vraagt om een heroverweging van het huidig beleid en mogelijke hervormingen.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie