• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CHINEZEN BOUWEN SUPERSONISCH VLIEGTUIG | AMSTERDAM NAAR NEW YORK IN 1,5 UUR

| united news | Door: Redactie

Foto: Het eerste prototype van het supersonische Yunxing-vliegtuig van LKTX | Bron: De Telegraaf.

Vliegen van Amsterdam naar New York in anderhalf uur tijd moet straks kunnen met een nieuw Chinees supertoestel. Fabrikant Space Transportation belooft een topsnelheid van 5000 kilometer per uur, vijf tot zes maal zo snel als de huidige vliegtuigen.

En meer dan twee maal sneller dan het bijna een kwart eeuw geleden gestrande project van de Frans/Britse Concorde. Die laatste deed iets minder dan drie uur over de oversteek. ’Normale’ vliegtuigen leggen het traject af in acht uur.

De eerste proefvluchten met een prototype van de Yunxing zouden succesvol

zijn afgesloten, zo meldt de South China Morning Post. Het bedrijf dat in China Lingkong Tianxing Technology heet, verwacht heel optimistisch dat het eerste toestel in 2027 kan vliegen.

De Chinezen zijn niet alleen in hun plannen. Ook Venus Aerospace is bezig met de ontwikkeling van een vliegtuig dat nog weer 20% sneller zou zijn. Ook het Amerikaanse Boom sleutelt al een tijd aan een prototype. Hun Overture-toestellen zijn voorlopig nog in ontwikkeling. De eerste commerciële vluchten zullen op zijn vroegst in 2029 plaatsvinden. Maar dat American Airlines al een bestelling deed voor twintig toestellen, geeft aan dat er wel belangstelling

is voor supersonisch vliegen.

Een van de grootste uitdagingen is het geluid dat een supersonisch vliegtuig maakt als het door de geluidsbarrière gaat. Bij de Concorde was dat een klap van 110 decibel die de ramen op de grond deed trillen. De Franse en Amerikaanse autoriteiten waren dan ook niet dol op die herriemaker en het toestel mocht alleen boven de oceaan snelheid/herrie maken.

Gereduceerd geluid

Nasa heeft een type ontwikkeld, de X-59, dat het geluid reduceert tot een bescheiden plofje. Allemaal dankzij een dunne, taps toelopende neus. „Dit is een enorme prestatie, mogelijk gemaakt door het harde werk en vindingrijkheid van NASA en het hele X-59-team”, klopte NASA-baas Pam Melroy de eigen organisatie op de schouders, toen het nieuws begin dit jaar bekend werd. „De X-59 zal de manier waarop we reizen veranderen, omdat we veel sneller elkaar kunnen bereiken.” Enige probleem is nog dat de geluidsreductie getest is tot een snelheid van 1500 en geen 5000 kilometer per uur.

Een ander dingetje is het kerosineverbruik van supersonische vliegtuigen: die zijn ronduit dorstig met een drie maal zo hoog verbruik als een normaal toestel. Dus net als bij de Concorde zullen tickets peperduur zijn. Bij Boom gaan ze er al vanuit dat een enkeltje tussen de 5.000 en 10.000 dollar gaat kosten.

Speeltje voor de rijken der aarde

Luchtvaartdocent Joris Melkert van de TU Delft: „Dit is een speeltje voor de rijken der aarde, die nu veelal first class reizen. Zij kunnen zich zo’n duur kaartje veroorloven. Bovendien gaat de reis een stuk sneller dan met een privéjet, waar de doelgroep vaak ook over kan beschikken.” Vluchten blijven overigens wel redelijk exclusief want de toestellen van Boom zullen in het begin niet meer dan 60-85 passagiers gaan vervoeren. Hoeveel er in het Chinese vliegtuig kunnen, is niet bekend gemaakt.

Veiligheid van supersnelle vliegtuigen is een ander ’dingetje’. In 2000 stortte een Concorde neer bij Parijs, met 113 doden tot gevolg. De Concorde werd aan de grond gezet en mocht pas weer vliegen kort na 11 september 2001. In de economische malaise die volgde op de aanslagen in de VS was het vliegtuig niet meer rendabel. de laatste vlucht was in 2003.

UNITEDNEWS|LUCHTVAART

 

| united news | Door: Redactie