FORSE CELSTRAFFEN VOOR BESTORMERS BRAZILIAANSE OVERHEIDSGEBOUWEN
| snc.com | Door: Redactie
Foto: De bestorming in januari van dit jaar van overheidsgebouwen in Brazilië door Bolsonaro-aanhangers | Bron: NU.nl
De eerste drie betrokkenen zijn veroordeeld voor de bestorming van Braziliaanse overheidsgebouwen in januari.
Het hooggerechtshof veroordeelde de drie tot celstraffen van minimaal veertien jaar. De rechter bevond hen schuldig aan onder meer een poging tot een staatsgreep.
Het gaat om aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro, die in oktober vorig jaar als zittend president de verkiezingen verloor van zijn opvolger Luiz Inácio Lula da Silva. Een week na de beëdiging van Lula in januari bestormden boze bolsonarista’s meerdere overheidsgebouwen in hoofdstad Brasilia. Onder meer het hooggerechtshof, het parlementsgebouw en
Donderdag stonden de eerste drie mensen terecht voor hun deelname aan de bestorming. Ze werden veroordeeld voor misdrijven als een poging tot een staatsgreep, gewapende criminele activiteiten en het beschadigen van historische gebouwen.
Een van de verdachten kreeg veertien jaar cel opgelegd, de andere twee kregen zeventien jaar celstraf. Ook moeten de veroordeelden een boete van omgerekend zo’n 6 miljoen euro betalen wegens vandalisme. Dit bedrag wordt later gedeeld met andere, nog niet berechte verdachten van de bestorming.
De drie veroordeelden zeiden onschuldig te zijn. Hun advocaten stelden dat er geen sprake was van een poging tot
De aanval in Brazilië doet sterk denken aan de Capitool-bestorming van een jaar eerder in de Verenigde Staten. Aanhangers van de Amerikaanse oud-president Donald Trump beweerden net als bolsonarista’s dat de uitslag van de verkiezingen frauduleus tot stand was gekomen. Voor beide beweringen is geen bewijs.
De vraag is: was de oud-president zelf uit op een gewelddadige bestorming? Daar bestaat volgens velen geen twijfel over. “Dit is het gevolg van vier jaar spookbeleid door Bolsonaro, waarbij de democratie continue beschuldigd, afgebrand, bespuugd en belachelijk werd gemaakt”, zo werd gezegd. Tijdens de bestorming vielen relschoppers naast het presidentieel paleis van president Lula da Silva ook het parlement en het hooggerechtshof binnen.
Daarnaast trok Bolsonaro tijdens zijn presidentschap het leger naar zich toe, terwijl dat juist niets met politiek te maken zou moeten hebben. Toch raakte een groep binnen het leger betrokken bij de politiek. Zo stelde Bolsonaro generaals aan in de regering. Uiteindelijk werd zijn regering de meest militaire regering in de geschiedenis van het land. Meer nog dan de militaire dictatuur uit de jaren zestig.
Bolsonaro ontkende dat hij betrokken was bij de bestorming. Hij zei dat het geweld te ver ging, maar tot een uitgesproken veroordeling kwam het niet. Zo maakte hij scheve vergelijkingen met mobilisaties van linkse politici in 2013 en 2017. In de ogen van zijn tegenstanders speelde de oud-president wel degelijk een rol in de gebeurtenissen. Maar of hij ook daadwerkelijk ter verantwoording geroepen zal worden, is maar de vraag.
REGIO
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| snc.com | Door: Redactie