• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Essed: “Hof heeft nog geen mededeling gedaan voor datum vonnis tegen Bouterse”

| waterkant | Door: Redactie

Het Hof van Justitie in Suriname heeft formeel nog geen datum definitief voor vonnis in het 8 decemberstrafproces, waarin ook de hoofdverdachte Desi Bouterse terecht staat en 20 jaar cel riskeert. Afgelopen week maakte het Surinaamse nieuwsmedium ABC, dat zich baseert op betrouwbare bronnen, bekend dat de uitspraak voor 18 december is gepland.

“Van het Hof hebben we nog geen mededeling gehad en ik denk dat het Hof de oorzaak is om die mededeling te doen. Dan pas kunnen we er inderdaad van uitgaan dat het op die datum zal zijn”, zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zondag in het

programma Welingelichte Kringen.

De advocaat verstandig aan dat hij namen de nabestaanden wel recent een verzoek aan het Hof heeft gericht om indien mogelijk, het vonnis voor 8 december dit jaar uit te spreken.

Jaarlijks worden op voornoemde datum de 8 decembermoorden herdacht en de 15 slachtoffers geëerd. “En dat gebeurt met een mentaal kwellend gevoel dat er nog geen recht gesproken is. En dat gaat zich dus dit jaar weer voor de 42ste keer herhalen.

Maar ook nationaal en internationaal wordt er naar Suriname onderzocht in dit proces. Grote delen van de gemeenschap hopen dat er een rechtstatelijke oplossing komt”, aldus Essed,

die zin toevoegde welke datum dan ook vanuit het Hof te respecteren.

Naast Bouterse staan ​​ook Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe terecht voor het medeplegen van moord op 15 Surinaamse mannen. Volgens Essed is deze tenlastelegging twee keer door de Krijgsraad bewezen lastig. Nu is het de beurt aan het Hof van Justitie.

Bij zijn laatste woord op 31 juli heeft Bouterse aangegeven dat hij zijn hoofd zal verzoeken voor het vonnis, wat het ook zal zijn. Daarnaast heeft hij de Almachtige ook gevraagd om de president en de leden van het Hof te zegenen met de juiste wijsheid en moed om een ​​oordeel te uitgesloten in deze strafzaak. De ex-legerleider riskeert 20 jaar celstraf en onmiddellijke gevangenneming.

Essentieele het wel heel ongewoon en uitzonderlijk te vinden dat alle voornoemde personen ondanks de maandelijkse veroordeling door de Krijgsraad nog steeds rondlopen en niet door justitiële oorzaken zijn uitgesloten.

“En dat heeft in de samenleving bijna rotsvast het idee doen postvatten dat het hier zou gaan om een ​​onaantastbare situatie of onaantastbare persoon”, zei hij. Desalniettemin is het wel overtuigend dat de samengestelde onder leiding van de procureur-generaal wel in staat is om een ​​gevangenneming ten uitvoer te leggen. Een gevangenneming van Bouterse na eventuele veroordeling zal volgens de advocaat wel gevolgen hebben. “Dat zal het einde van het tijdperk van de man zeggen”, aldus Essed.

| waterkant | Door: Redactie