• donderdag 16 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ERIC KASTELEIN: SUCCESVOL GESCHIEDENISBOEKSURINAME

| snc.com | Door: Redactie

Eind februari verscheen in Nederland bij Sampreshan de tweede herziene en uitgebreide druk van het  succesvolle geschiedenisboek Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed. 

Deze editie is begin april verkrijgbaar bij VACO, Kersstraat. In een gesprek vertelt hij dat de grote belangstelling hem ook heeft verrast. Vermoedelijk is dat onder meer gekomen door goede publiciteit en recensies in kranten, op radio en televisie. Hierdoor kreeg het boek veel aandacht. 

OVER BIJZONDERE MENSEN EN GEBEURTENISSEN

Historicus Eric Kastelein neemt de lezer mee langs 118 vaak vergeten geschiedenissen. Want wie, vraag hij, kent de verhalen nog over Lodewijk Stumpf, Luchmon Sing, Harry Voss, Paul Flu, mevrouw Oostburg-Cop, over de melaatseninrichting Majella? Het boeiende van

dit tastbare en zichtbare erfgoed is dat wandelen door de stad wandelen door de geschiedenis in hink-stap-sprongen is, van 1760, naar 1923, naar 1898, naar 1832, naar 1963 en meer. Een caleidoscopische ervaring in fascinerend Paramaribo. 

TWEEDE DRUK MET VEEL EXTRA INFORMATIE

Op verzoek van uitgever Radjin Thakoerdin van Sampreshan zijn veel correcties doorgevoerd en is hij op zoek gegaan naar nieuwe informatie. Kastelein geeft van dit  laatste een pakkend voorbeeld.  Oorlogsheld en postuum drager van de Militaire Willems-Orde Harry Voss was in Nederlands-Indië getrouwd met de dochter van de adjudant van de marechaussee in wiens eenheid hij diende. Zijn vrouw was tijdens de

moord op hem – hij wordt op 29 mei 1943 door de Japanse bezetter geëxecuteerd  – ongeveer vijf maanden zwanger en noemde haar zoon bij de geboorte op 16 september 1943 naar zijn vader, Harry Frederik Arnold. Een geschiedenis die tot nu nauwelijks bekend was.

NIEUWE VERHALEN

De tweede druk heeft naast een voorwoord van Rajendre Khargi, de Surinaamse ambassadeur in Nederland, ook zeven nieuwe verhalen gekregen. De auteur legt uit dat na de eerste druk de stad  vier momenten erbij heeft gekregen: De Holocaust, een uitleg over de vermoorde Surinaamse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog; Sem Abrahams, de eerste Surinaamse wereldrecordhouder; voor de Inlandse gevallenen en strijders in de Palmentuin en voor de tijdens het werk omgekomen politiemensen. Hij vertelt met een knipoog dat hij de drie andere gedenktekens met hun verhalen eerder ‘gemist’ heeft: over voordrachtkunstenaar, dichter en nationalist Robin ‘Dobru’ Raveles; over het ontstaan van Plein van 12 mei 1874 en over de aanleg van Abraham Crijnssenweg in 1917. En allemaal met boeiende geschiedenissen. 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie