• zaterdag 07 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EMFI: ‘MACRO-ECONOMISCHE HERVORMINGEN WERPEN NA VIER JAAR VRUCHTEN AF’

| dagblad de west | Door: Redactie

Bijna vier jaar zijn verstreken sinds president Chandrikapersad Santokhi op 13 juli 2020 aantrad, en ondanks een hobbelige start, beginnen zijn macro-economische hervormingen eindelijk vruchten af te werpen. De lokale munt is sinds september vorig jaar sterker geworden, wat heeft geleid tot een stijging van 24,2 procent op jaarbasis in juli. Hoewel de inflatie in mei vertraagde tot 18,6 procent, het laagste niveau sinds maart 2020, blijft de regering moeite hebben om de inkomsteninning te verhogen en de uitgaven te beperken te midden van een ernstige droogte. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat de primaire overschotdoelstelling van het IMF-programma dit jaar

wordt gehaald”, aldus EMFI in het rapport dat onlangs op 13 juli werd uitgebracht.

In het rapport stelt EMFI, dat toen Santokhi medio 2020 aantrad, Suriname zich bevond in een ernstige economische crisis, veroorzaakt door wanbeheer van zijn voorganger en verergerd door de impact van Covid-19. “De regering-Bouterse had te maken met grote begrotingstekorten, hoge schuldenlasten en monetaire problemen, wat leidde tot onhoudbare staatsschulden, hoge inflatie en uitgeputte buitenlandse reserves. Een van Santokhi’s eerste stappen was het starten van gesprekken met het IMF, hoewel het voltooien van de noodzakelijke voorbereidende acties bijna anderhalf jaar duurde. De regering slaagde er aanvankelijk niet

in om aan verschillende doelstellingen te voldoen, wat resulteerde in een bevriezing van het programma voor een jaar.”

Verder wordt in het rapport aangehaald, dat de regering deze uitdagingen heeft overwonnen, wat heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van de economische en begrotingssituatie. “Vorig jaar noteerde de regering een begrotingstekort van 1,7 procent van het BBP, met een primair overschot van 1,3 procent. Bovendien voltooide de regering in april de schuldsanering, waardoor de schuldquote van de centrale overheid daalde van 120,9 procent in 2020 naar 74 procent in mei.”

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) stapte over op een door de markt bepaalde wisselkoers, wat hielp bij de wederopbouw van de internationale reserves. Deze reserves stegen van 528 miljoen dollar in juni 2020 naar 1.350 miljoen dollar (6,4 maanden import) in mei. De stabielere wisselkoers zorgde ervoor dat de lokale munt sinds september vorig jaar sterker werd, wat leidde tot een stijging van 24,2 procent op jaarbasis in juli.

De inflatie vertraagde in mei tot 18,6 procent, het laagste niveau sinds maart 2020, en de economische activiteit vertoont sinds eind vorig jaar tekenen van herstel. Op 20 juni keurde het bestuur van het IMF de zesde herziening van de Extended Fund Facility (EFF) goed, wat resulteerde in een onmiddellijke uitbetaling van 65 miljoen dollar, waardoor de totale uitbetaling in het kader van de EFF op 384,3 miljoen dollar komt.

De regering slaagde er echter niet in om aan een aantal prestatiecriteria van eind maart te voldoen, vanwege problemen met de inkomsteninning en de uitgavenbeheersing tijdens een periode van ernstige droogte. De uitdagingen voor Santokhi blijven groot, maar de recente positieve ontwikkelingen bieden hoop op een duurzaam economisch herstel.

Bron: EMFI report, july 2024

| dagblad de west | Door: Redactie