Nijmeegs team legt in Suriname uit hoe je een coronapatiënt veilig op zijn buik legt
| algemeen dagblad | Door: Frank Hermans
Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Sinds begin juli wordt Suriname bijgestaan door al meer ervaren ‘coronateams’ uit Nederland. Het initiatief wordt gecoördineerd door het Radboudumc.
Een ic-patiënt relatief makkelijk én veilig op de buik draaien om de longen meer de ruimte te kunnen geven. Het is een van de verpleegkundige behendigheden die sinds het uitbreken van corona ineens enorm van pas komen in vrijwel alle ziekenhuizen in de wereld. Maar die je zonder ervaring toch niet zomaar onder de knie hebt.
Ic-verpleegkundige Roos van Broekhuizen van het Nijmeegse Radboudumc: ,,Het is een vaardigheid die we in Suriname heel vaak hebben geoefend met verpleegkundigen daar.
Door de inzichten die wij al hebben over te dragen in Suriname, kunnen de ziekenhuizen hier de stap overslaan om nog van alles te moeten ontdekken
Alma Tostmann, epidemioloog
Allerlei disciplines
Van Broekhuizen is nog maar net terug. Twee weken bracht zij door in de republiek en voormalige kolonie in Zuid-Amerika. Niet alleen, maar met een team uit Nederland waarin allerlei disciplines vertegenwoordigd waren.
Naast verpleegkundigen
Zeker niet slecht
Ook Radboudumc-epidemioloog Alma Tostmann was van de partij. ,,De medische zorg in Suriname is zeker niet slecht. Maar het aantal coronabesmettingen is hier maanden later dan in Nederland pas gaan oplopen, vanaf de presidentsverkiezingen eind mei. Toen corona uitbrak in Nederland, hebben wij heel veel moeten uitvinden om te kijken hoe we de zorg optimaal konden maken. Door de inzichten die wij al hebben over te dragen in Suriname, kunnen de ziekenhuizen hier de stap overslaan om nog van alles te moeten ontdekken. Zo kunnen ze ook in Suriname snel de best mogelijke coronazorg bieden.”
Het aan- en uitdoen van beschermende kleding zonder dat je risico loopt om jezelf of anderen te besmetten. Het advies om afdelingsverpleegkundigen en anesthesiemedewerkers te laten bijspringen op de door corona ineens overbelaste intensive cares. Zoomsessies voor zorgpersoneel verspreid over de ziekenhuizen in Suriname om snel antwoord op prangende vragen te krijgen. Het zijn zomaar wat andere handreikingen van het Nederlandse ‘coronateam’.
Jonge goudzoekers
Tostmann: ,,De meeste deelnemers hebben gewerkt in ziekenhuizen in Paramaribo, maar er zijn ook tropenartsen de jungle in geweest met de Medische Zending van Suriname. Daar zijn vooral de jonge goudzoekers uit Brazilië besmet. Gelukkig blijft de ziektelast bij hen meestal beperkt.”
De adviezen voor technische handelingen en bijvoorbeeld beste medicatie konden bij de uitwisseling op waardering rekenen. Geruststellende woorden misschien nog wel meer. Van Broekhuizen: ,,Net als wij in het begin bang waren om tijdens het werk besmet te raken, waren collega’s dat ook in Suriname. Dan is het fijn om te horen dat onze ervaring is dat de kans daarop minimaal is.” Tostmann: ,,Verreweg de meeste besmettingen, weten wij intussen, vinden immers thuis plaats en niet in het ziekenhuis.”
We doen het net zo goed voor onszelf natuurlijk. De ervaring die je ervoor terugkrijgt, is onbetaalbaar
Roos van Broekhuizen, verpleegkundige
Vrije dagen inleveren
Inmiddels is al de negende ploeg uit Nederland afgereisd naar Suriname. Verpleegkundige Van Broekhuizen: ,,Toen de Vereniging voor Medici in Suriname om hulp vroeg aan onze regering, heeft onze intensivist Jeroen Schouten dat als coördinator opgepakt. Eerst waren het vooral medewerkers van het Radboudumc die zich vrijwillig aanboden, maar intussen doen veel meer ziekenhuizen mee.
,,We leveren vrije dagen in, we doen het ter verrijking van onze Surinaamse collega’s. Maar we doen het net zo goed voor onszelf natuurlijk. De ervaring die je ervoor terugkrijgt, is onbetaalbaar.”
De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Buitenlandse Zaken zijn overtuigd van het nut van de uitwisseling. Tostmann: ,,Er gaan nog teams tot eind september. Bepaald is dat alle leden die nog gaan en al geweest zijn, hun reis- en verblijfskosten vergoed krijgen.”
71 doden door corona
In Suriname liggen op dit moment ongeveer honderd coronapatiënten in het ziekenhuis. Van hen verblijft een vijfde op de intensive care. Op een bevolking van 600.000 inwoners zijn inmiddels 4000 mensen besmet, 71 overleden, bijna allemaal in hoofdstad Paramaribo.
De meeste patiënten zijn ondergebracht in één hospitaal. Dit betreft nieuwbouw die in de zomer officieel geopend zou worden, maar nu is gereserveerd voor coronazorg.
| algemeen dagblad | Door: Frank Hermans