• woensdag 22 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BLUE TRANSFORMATION: DUURZAME VISSERIJ VOOR LATIJNS-AMERIKA & DE CARAÏBEN

| united news | Door: Redactie

Duurzame voedselvoorziening dankzij Blue Transformation

Op 19 maart 2024, vond in Georgetown, Guyana, een Ministeriële Rondetafelconferentie plaats over het bevorderen van duurzame visserij en aquacultuur in Latijns-Amerika en de Caraïben. Deze bijeenkomst was onderdeel van de 38ste FAO Regionale Conferentie.

Voor 85 miljoen mensen in de regio vormen aquatische voedselbronnen een essentiële bron van inkomsten en voedselzekerheid. Klimaatverandering, vervuiling en achteruitgang van het milieu bedreigen echter de langetermijnschadelijkheid van deze ecosystemen. De Blue Transformation-aanpak biedt uitkomst.

Blue Transformation: duurzame aquatische voedselproductie

Blue Transformation is een initiatief gericht op het herdefiniëren van onze relatie met aquatische voedselbronnen. Het promoot duurzame aquacultuurproductie, effectief visserijbeheer en verbeterde

waardeketens. Het uiteindelijke doel is het creëren van rechtvaardige, veerkrachtige en duurzame voedselsystemen.

“Bij een duurzame uitvoering kan Blue Transformation de wereldwijde consumptie van aquatische voeding verhogen, zelfs bij een groeiende bevolking. Zonder transformatie en duurzame praktijken daalt de consumptie per persoon juist, wat de druk op landbouwgrond vergroot,” aldus Manuel Barange, adjunct-directeur-generaal van de FAO-afdeling Visserij en Aquacultuur.

Regionale samenwerking voor een duurzame blauwe economie

Ministers, vice-ministers en hoge functionarissen uit verschillende landen deelden hun ervaringen. Er was brede consensus over de noodzaak van gezamenlijke inspanningen van overheden, bedrijven, investeerders, maatschappelijke organisaties en andere actoren. Innovatie in systemen, investeringen en partnerschappen is

cruciaal.

Panama, Trinidad en Tobago, Jamaica, Dominica en Peru lichtten hun nationale acties toe. Diversificatie van inkomstenbronnen voor kleinschalige vissers en kwekers werd benadrukt.

Roadmap voor duurzame visserij en aquacultuur

Tijdens de bijeenkomst werd het discussiedocument “Naar duurzame visserij en aquacultuur onder de Blue Transformation-aanpak” gepresenteerd. Dit document biedt een duidelijke roadmap voor de implementatie, in lijn met het Strategisch Kader 2022-2031 van de FAO.

PERSBERICHT: FAO

 

| united news | Door: Redactie