• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bewoners Morgenstond ondervinden last van agressieve honden

| dagblad suriname | Door: Redactie

In het noorden van Paramaribo staat Morgenstond bekend als een rustige buurt waar veel bewoners zich al jaren thuis voelen. Echter begint een groeiende zorg de kop op te steken. Buurtbewoners klagen over de aanwezigheid van agressieve honden die regelmatig voor ongemak en gevaar zorgen.

Agressieve honden

Drie honden, waarvan minstens één of twee als pitbulls worden geïdentificeerd, dwalen dagelijks door de buurt en zorgen voor overlast. Sommige bewoners voelen zich zelfs bedreigd. Een buurtbewoonster, die liever anoniem blijft, deelt haar zorgen. Ze geeft aan dat een van de honden heel erg brutaal is. “Mijn dochter vertrekt vroeg in de ochtend van

huis, dan lijkt de hond steeds op het punt te staan om haar aan te vallen. Haar vader zet daarom zijn auto in de inrit om haar ’s ochtends te begeleiden”, benadrukt ze. 

Vuil en andere troep

Vuilnisbakken worden omgegooid en de zakken worden opengescheurd door de honden. De verontruste buurtbewoonster zegt, dat de honden herhaaldelijk rommel tot naar het erf van haar en haar buurman brengen, wat voor enorme irritatie zorgt. Ze geeft aan dat meerdere keren een beroep is gedaan op de eigenaren van de honden om beter op hun dieren te letten, zodat andere buren niet langer last ondervinden.

Ze merkt op dat ze zelf ook honden had, maar deze werden aan de ketting gehouden op het achtererf.

Bewoners durven niet meer te lopen en fietsen door aanvallen

Volgens de buurtbewoonster staat de poort bij haar buren, die drie honden hebben, vaker open. Zij geeft aan al 18 jaar te wonen in deze buurt en liep regelmatig naar haar buurvrouw, maar sinds twee jaar is zij bang om naar buiten te gaan. “De eerste keer dat ik werd aangevallen, durfde ik bijna een week lang niet de straat op te gaan en mijn dochter, die vroeger graag fietste, doet dat nu niet meer”, geeft zij aan. “We mogen nooit en te nimmer last hebben van mensen hun huisdieren”, geeft zij bezorgd aan. Het is onacceptabel dat tientallen buurtbewoners zich zo onveilig voelen in hun eigen buurt.

Geen gehoor aan de klachten

De frustratie groeit, omdat herhaalde verzoeken aan de eigenaren van de honden geen resultaat lijken op te leveren. Toen zij met andere buren sprak, bleek dat zij ook last hebben van deze honden. Een andere bewoner van het project wijst erop, dat de problemen begonnen zijn rond 2021, tijdens de Covid-19-pandemie. Gedurende deze periode werden deze honden vrijgelaten op straat, omdat er een algemene lockdown was en mensen nauwelijks naar buiten gingen. Nu moeten de eigenaren extra alert zijn om te voorkomen dat de honden uit gewoonte de straat op gaan.

Er is al drie keer melding gedaan bij de eigenaren van de honden. “Ik heb de eigenaren herhaaldelijk gewaarschuwd, maar het lijkt erop dat ze niet luisteren. Als je actie onderneemt, word je gezien als een slechte buur”, aldus de verontruste bewoonster. 

Oplossing nodig 

De gemeenschap van Morgenstond staat voor een uitdaging. Hoe kunnen ze omgaan met de eigenaren van agressieve honden die buurtbewoners aanvallen? Dit onderstreept de enorme verantwoordelijkheid van de eigenaars van honden die gepaard gaan met de zorg en bescherming van dieren, vooral van rassen zoals pitbulls. Er is behoefte aan samenwerking tussen bewoners, lokale autoriteiten en misschien zelfs dierenbeschermingsorganisaties om een oplossing te vinden die de veiligheid van alle buurtbewoners waarborgt, terwijl ook het welzijn van de dieren wordt gerespecteerd.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie