• vrijdag 07 February 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Amsterdam Oost zet volgende stap in verwerking slavernijverleden met rapport ‘Oost na de Komma’

| waterkant | Door: Redactie

In stadsdeel Oost wordt niet alleen teruggekeken op het slavernijverleden, maar wordt er ook gekeken naar de toekomst. Op 9 mei 2023 nam Imelda Tjon-Fo, lid van de stadsdeelcommissie Oost, het initiatief om een vervolg te geven aan de excuses voor het slavernijverleden. Dit leidde tot gesprekken met nazaten en de oprichting van een werkgroep die zich richt op de doorwerking van het koloniale verleden in de samenleving.

Het resultaat van deze inspanningen is het rapport ‘Oost na de Komma’, waarin wordt onderstreept dat nazaten van tot slaaf gemaakten nog altijd te maken hebben met bewuste en onbewuste vormen van racisme

en uitsluiting. Dit uit zich onder meer in het dagelijks leven, het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Het rapport bevat praktische aanbevelingen om structurele ongelijkheden aan te pakken. Zo wordt er gepleit voor meer participatie en betere communicatie tussen stadsdelen en bewoners, om zo een breder gesprek te stimuleren. Ook wordt er ingezet op de betrokkenheid van jongeren, bijvoorbeeld door middel van educatieve projecten en sociale media.

Een andere belangrijke aanbeveling is het integreren van het slavernijverleden in het onderwijs, waarbij extra aandacht wordt gevraagd voor gelijke kansen en eerlijke schooladviezen. Daarnaast wordt de impact van het slavernijverleden op de arbeidsmarkt onderzocht,

met als doel meer inclusiviteit en gelijke kansen te bevorderen.

Jan-Bert Vroege, dagelijks bestuurder van Amsterdam Oost, benadrukt het belang van deze inzichten: “Dankzij de werkgroep ‘Oost na de Komma’ krijgen we nu beter inzicht in wat bewoners zelf nodig achten om de negatieve effecten van het slavernijverleden aan te pakken. Dit rapport helpt ons om structurele verbeteringen door te voeren op het gebied van erkenning, bewustwording en inclusie.”

Daarnaast noemt hij het rapport een waardevolle aanvulling op initiatieven zoals het Nationaal Slavernijmuseum, het Suriname Museum, het Wereldmuseum en de kwaliteitsimpuls rondom het monument voor het Nationaal Slavernijverleden.

Stadsdeel Oost wil niet alleen zelf aan de slag met de aanbevelingen, maar ook andere stadsdelen betrekken bij de inzichten uit het rapport. Daarom wordt het document gedeeld met de zes andere stadsdelen en Weesp. De komende periode blijft het stadsdeel samenwerken met bewoners, maatschappelijke organisaties en andere partners om de voorgestelde acties in de praktijk te brengen.

| waterkant | Door: Redactie