• zaterdag 08 February 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ANALYSE | STEEKT TRUMP EEN SPAAK IN RAMDINS OAS-WIELEN?

| united news | Door: Redactie

Auteur: Armand Snijders

Op 10 maart zullen de 35 leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington bepalen wie de opvolger wordt van huidig secretaris-generaal Luis Almagro, die na twee termijnen op 25 mei definitief vertrekt. Komende week moeten de kandidaten minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en zijn collega uit Paraguay, Rubén Ramírez Lezcano, zich presenteren.

De focus van Ramdin is al jaren vooral gericht op deze droombaan en hij is er zelf van overtuigd dat hij dé kandidaat voor de functie is. Dat was lange tijd ook zo, omdat er lange tijd

geen tegenkandidaat was. Maar vorig jaar diende Ramírez Lezcano (zie foto onder) zich opeens aan. En hij maakt een grotere kans om de nieuwe topman te worden dan Ramdin lief is.

Ramdin kan vooralsnog rekenen op de steun van de Caricom-landen, zijn opponent Ramírez Lezcano heeft echter een zeer belangrijk ijzer in het vuur; hij wordt ondersteund door de Amerikaanse president Donald Trump. En de stem van de Verenigde Staten is in het 77-jarig bestaan van de organisatie altijd doorslaggevend geweest bij een dergelijke verkiezing, mede omdat de OAS voor een groot deel voor de financiering afhankelijk is van de grootmacht.

Trump

en Ramírez Lezcano hadden – vóór de benoeming tot president van eerstgenoemde – reeds een ontmoeting met elkaar op zijn winterverblijf Mar-a-Lago in Florida (zie foto onder). Daarbij bleek dat Trump zeer gecharmeerd was van zijn gesprekspartner en diens ideeën. Overigens had de Paraguayaan daar tevens een openhartig gesprek met Elon Musk. Deze miljardair is inmiddels een zeer invloedrijke figuur geworden in het Witte Huis, dus zijn steun legt ook gewicht in de schaal.

Een fors pluspunt voor Ramdin is wel dat hij van 2005 tot 2015 assistent-secretaris-generaal van de OAS was en dus al een berg ervaring met de organisatie heeft. Dat hij in zijn laatste jaar niet kon meedingen naar de baan van secretaris-generaal is te danken aan Desi Bouterse die destijds als president weigerde zijn kandidatuur te ondersteunen. Nu ziet hij zijn kans schoon om zijn droom toch nog in vervulling te laten gaan en hij wordt daarin gesterkt door het feit dat de Caricom-landen nadrukkelijk unanieme steun aan hem hebben toegezegd. Dat zou betekenen dat hij al veertien van de achttien benodigde stemmen op zak heeft.

Ramdin beweert dat ook Honduras, Chili en Peru voor hem zullen kiezen, de overige zeventien landen staan aan de kant van Ramírez Lezcano of hebben nog geen voorkeur uitgesproken. Dus het is nog lang geen uitgemaakte zaak voor Ramdin. Er is bijvoorbeeld een kans dat Peru opeens van mening verandert en toch voor Ramdins opponent zal kiezen nu Trump zijn intrek in het Witte Huis heeft genomen. Immers, hij heeft sinds zijn aantreden veel andere landen onder druk gezet om zijn zin te krijgen.

Peru is in Amerikaanse ogen een gebeten hond sinds de Chinese president Xi Jinping daar eind vorig jaar een door zijn land betaalde en gebouwde hypermoderne haven nabij het ooit rustige vissersdorpje Chancay opende. De investering van bijna 3,5 miljard euro moet de handelsstromen van landen zoals Chili, Ecuador, Colombia en Brazilië naar Aziatische havens zoals Shanghai faciliteren en zal de invoer van goedkope Chinese goederen stimuleren.

China wil met het maritieme complex de markt naar Latijns-Amerika opengooien en de van oudsher Amerikaanse hegemonie in de regio doorbreken. Maar dat is tegen het zere been van de VS en in het bijzonder van Trump. Die kan echter weinig doen om de Chinezen een hak te zetten, maar hij kan wel Peru dwingen om meer in zíjn gareel te lopen om ook in de toekomst Amerikaanse steun te kunnen krijgen. Dus kiezen voor de door hem gesteunde kandidaat voor de OAS zou een van die dingen kunnen zijn. Waardoor Ramdin de baan mis zal lopen.

Maar zover is het nog lang niet. De prestaties op buitenlandgebied zullen bij de lidstaten ook zwaar meewegen, al zijn er wat dat betreft weinig wapenfeiten waarop Ramdin trots kan zijn. Zoals met zijn beschamende blunder ten aanzien van de vestiging van een ambassade in Jeruzalem.

Ook de overtrokken ophef die hij maakte over de Netflix-serie ‘Narco Saints’, waarin volgens hem Suriname onterecht werd afgeschilderd als narcostaat, heeft zijn reputatie geen goed gedaan. Mede door zijn dreigementen om Netflix juridisch aan te pakken, doken verschillende internationale media op de kwestie en concludeerden na eigen onderzoeken dat Suriname wel degelijk een narcostaat is. En dat de onderwereld en de bovenwereld zelfs nauw met elkaar zijn verweven.

Aan de andere kant heeft Ramdin in de laatste twee jaar alles in zijn vermogen gedaan om zichzelf te presenteren als de meest geschikte kandidaat om de eerste OAS-voorzitter uit een Caricom-land te worden. Of hij daar inderdaad in slaagt, zal voor een groot deel afhangen van hoe groot de invloed is van Donald Trump en of die een spaak in Ramdins wielen zal steken.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie