• vrijdag 07 February 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eerste Surinaamse Diaspora Business Summit van start

| cds | Door: Redactie

Het Diaspora Instituut Suriname (DIS) en het Directoraat International Business (DIB), beide ressorterend onder het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationaal Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) hebben de eerste stap gezet om de eerste Business Summit van de Surinaamse Diaspora te houden. De driedaagse summit is op donderdag 6 februari van start gegaan in de Assuria Hermitage High-Rise in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi.

“Hierbij gaat het om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de kennis, kunde en kapitaal van de diaspora”, geeft DIB-directeur Henna Soerdjoesing aan. Volgens DIS-directeur Marciano Armaketo is het doel van de summit dat de Surinaamse

overheid en lokale ondernemers samenwerkingen aangaan met diaspora ondernemers en investeerders, voor de ontwikkeling van Suriname. “Ontwikkeling betekent voor ons zaken doen, investeren en ondernemen in Suriname, ongeacht waar de diaspora vandaan komt”, licht de directeur toe.

Hij geeft aan dat er tijdens de summit gezamenlijk gediscussieerd zal worden over bestaande obstakels en hoe deze te overwinnen. “Surinamers over de hele wereld worden uitgenodigd om bij te dragen aan de ontwikkeling van het land. Daarom is het thema van deze summit Unity Overcomes Distance”, aldus de DIS-directeur. De diaspora zal volgens hem niet alleen met kapitaal, maar ook met kennis en

expertise bijdragen om bedrijven te helpen opzetten.

Na de summit zal er een evaluatie plaatsvinden en zullen werkgroepen worden gevormd om duurzame projecten te initiëren. Directeur Armaketo: “We overwegen een diaspora investeringsbureau of platform, aangezien er al initiatieven gaande zijn. Er is een one-stop office voor de diaspora om problemen aan te pakken of te verminderen. Er komt ook een centraal loket dat de diaspora gemeenschap zal ondersteunen.”

Vishnu Doerga, voorzitter van de Suriname-Guyana Chamber of Commerce (SGCC) zegt dat Guyana en Suriname moeten samenwerken vanwege hun kleine bevolking. Er zijn volgens hem meer mensen nodig om economische ontwikkeling tot stand te brengen. Het is daarom van belang om met de diaspora samen te werken. Doerga merkt terughoudendheid in de Surinaamse zakenwereld. “Men moet nog leren om samen te werken en meer te promoten, zodat buitenlanders geïnteresseerd raken om te komen werken en investeren.”

| cds | Door: Redactie