• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Top gynaecoloog Nadia Comvalius uit Paramaribo is overleden in Amerika

| snc.com | Door: Redactie

“De eerste zwarte vrouw die als arts afstudeerde aan de Universiteit van Utrecht”. “Ze was 1 van de top doctoren van Amerika”. Ze werd 96 jaar geleden geboren in Paramaribo. Helpen jullie mee met de condoleances?

Gynaecoloog Nadia Comvalius is overleden in Amerika. Bekijk het bericht over haar indrukwekkende carrière en levensverhaal. Geef het door aan belangstellenden en familie. Wij van FamilieNieuws wensen haar familie en alle overige nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

 
Nadia H. Comvalius
Geboren Paramaribo 21-1-1926
Overleden Brookfield Connecticut USA 16-7-2022

Memoriam:
De 96-jarige Doctor Nadia H. Comvalius, wonende in de Verenigde Staten in de stad Brookfield (Connecticut),

is overleden op 16 juli 2022 omringd door haar familie. Zij is geboren op 21 januari 1926 in Paramaribo, Suriname. Zij is de dochter van wijlen hoofdonderwijzer en statenlid Rudolph B. W. Comvalius en Martha Comvalius-James.

In November 1948, op 22 jarige leeftijd bezocht Nadia de Universiteit Utrecht alwaar zij in 1952 afstudeerde als arts. Na haar afstuderen keerde zij terug naar Suriname waar zij als arts werkte bij het Ministerie voor Volksgezondheid.

 
In April 1955 emigreerde Nadia naar de Verenigde Staten om zich te specialiseren in de gynaecologie. In 1963 was zij betrokken bij het onderzoek naar kanker in Pennsylvania. Zij publiceerde een artikel hierover, genaamd: Transplantation of Homologus and Heterologous Tumors. Later vestigde zij zich in New Rochelle, NY. In deze positie maakte zij een einde aan de segregatie in het New Rochelle Hospitaal. Zij werd een voorvechter van vrouwenrechten en gaf hierover vele lezingen aan universiteiten en andere fora. In 1987 besloot zij naar Saudi Arabie te verhuizen om daar als gynaecoloog te werken.

Toen ze terugkwam naar de Verenigde Staten, verhuisde zij naar Eagar, Arizona en werkte er jarenlang als hoofd van de afdeling gynaecologie in het plaatselijk ziekenhuis en nam deel aan het directieteam. In 2016 verhuisde Nadia Comvalius naar Connecticut waar zij zich vestigde in de buurt van haar nicht en haar familie.

Recentelijk is Nadia erkend als de eerste zwarte vrouw die als arts afstudeerde aan de Universiteit van Utrecht. In verschillende edities van “Who is who in Medicine and Healthcare” staat Nadia Comvalius vermeld als een van de top doctoren van de V.S.


 
Zij fungeerde als een steunpilaar voor haar familie. Zij heeft verschillende van haar broers, zusters en hun kinderen geholpen om zich in de VS te kunnen vestigen. Zij was zeer geliefd en een inspiratie voor velen. Nadia Comvalius laat 6 broers en zusters achter: Benny, Rudy, Yvonne, Claudine, Lawrence en Ellen en hun kinderen en kleinkinderen.

We wensen onderstaande nabestaanden veel sterkte met het verlies van hun geliefde (oud) tante:
Pearl Pengel
Ernestine Comvalius
Osei Essed
Salihah Denman-Essed
Kaila Veil
Jamilah Blom
Surya Nahumury

Voor reacties: ncomvaliuslegacy@gmail.com
 
 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie