• donderdag 23 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BELGISCH ADVIESBUREAU MOET GELD TERUGGEVEN AAN SURINAME

| dagblad de west | Door: Redactie

De Belgische tak van financieel adviesbureau Clairfield moet ruim 2,5 miljoen euro terugbetalen aan de Centrale Bank van Suriname. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Brussel beslist. Volgens de rechtbank zijn de overeenkomsten met de Surinaamse moederbank gesloten ‘met de bedoeling een strafbare toestand in stand te houden’.

Het was Clairfield zelf dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor de ondernemingsrechtbank in Brussel gedagvaard had. Via de Belgische rechter wilde het adviesbureau de Surinaamse moederbank ertoe dwingen haar openstaande rekening ter waarde van 320.000 euro te betalen. Ook eiste Clairfield een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro van de CBvS. Dat schrijft de bank in een

persbericht.

Volgens Clairfield heeft de CBvS zich niet gehouden aan haar betalingsafspraken die voortvloeiden uit vijf overeenkomsten, allemaal in 2019 gesloten tussen Hans Buysse, managing partner van Clairfield Benelux, en Robert-Gray van Trikt, toenmalig gouverneur van de CBvS. De Surinaamse moederbank zou deze overeenkomsten onrechtmatig hebben beëindigd, stelt Clairfield. Uiteindelijk is het adviesbureau de partij die voor een misdrijf werd veroordeeld omdat de genoemde overeenkomsten in de eerste plaats nooit gesloten mochten worden.

Clairfield Belgium werd in

2019 door toenmalig gouverneur Van Trikt aangetrokken voor vijf projecten, waaronder het assisteren in hervormingen binnen de moederbank, advies geven voor het opzet en het beheer van een Surinaamse participatie- en investeringsmaatschappij en het maken van een schatting voor de verkoopprijs van de Surinaamse ambassades in het buitenland. De overeenkomsten hadden een gezamenlijke waarde van bijna 4 miljoen euro.

Bij het afsluiten van elke overeenkomst betaalde de CBvS een voorschot aan Clairfield, samen goed voor 2.552.932 euro, meer dan de helft van het totale kostenplaatje. Een deel van dit geld heeft Clairfield nadien teruggestort op de rekening van Orion, het boekhoudingskantoor van Van Trikt in Suriname. Orion stond onder leiding van zakenpartner Ashween Angnoe en werd door Clairfield ingehuurd als lokaal bedrijf om te assisteren in de werkzaamheden.

Financieel tussenstation

Eerder berichtte Apache al uitgebreid over de dubieuze zakenrelaties tussen Van Trikt, Angnoe en Buysse, die in 2018 samen de Belgische vzw Limebridge hebben opgericht. Deze vzw had als doel sociale projecten in Suriname uit te voeren maar werd door Orion gebruikt als financieel tussenstation voor Clairfield, dit ‘om bankkosten te besparen’. Onderzoek van het openbaar ministerie in Suriname wijst uit dat het uiteindelijk de CBvS zelf was, en niet Clairfield, die voor minstens één project de subcontractant Orion betaald heeft voor haar ‘reiskosten en adviesuren’. Het gaat om 36.000 euro.

Ook het onderzoeksrapport van Kroll, beter bekend onder de handelsnaam Duff & Phelps, dat een jaar later in opdracht van het openbaar ministerie is gemaakt, bevestigt de rol van Clairfield in het Surinaamse corruptieschandaal. Volgens Kroll staan de door Clairfield gedeclareerde – en door CBvS betaalde – uren “niet in verhouding met de geleverde resultaten”. Voor zeker vier van de vijf overeenkomsten had Van Trikt overigens geen bevoegdheid.

In januari 2020 werden alle opdrachten van Clairfield per direct stopgezet door de CBvS, nadat de voormalige minister van Financiën Gillmore Hoefdraad hierover aan de bel had getrokken. Van Trikt en Angnoe werden in verzekering gesteld. Begin dit jaar werden ze tot respectievelijk zes en vier jaar celstraf veroordeeld door de Surinaamse rechtbank. Het hoger beroep is zopas ingeleid.

 

Buysse als medeverdachte

Inmiddels is de voormalige minister van Financiën zelf ook verdachte in de zaak. Hij zou volgens het openbaar ministerie (en Van Trikt) van alle contracten met Clairfield op de hoogte zijn geweest en van sommige zelf de initiatiefnemer. Hoefdraad is sinds 2020 voortvluchtig. Buysse wordt in de dagvaarding van Van Trikt opgevoerd als medeverdachte voor het overtreden van de wet op de strafbaarstelling Money Laundering, maar ontsprong tot voor kort de dans. Het openbaar ministerie in Suriname kan Buysse niet vervolgen zolang hij zich niet op Surinaams grondgebied bevindt. België heeft geen bilaterale overeenkomst met Suriname en dus ook geen uitleveringsverdrag.

Toen Clairfield besloot om op eigen initiatief de CBvS in Brussel te dagvaarden in een poging de openstaande factuur – en een fikse schadevergoeding – te innen greep de Surinaamse moederbank haar kans. Ze stelde een tegenvordering in en eiste nietigheid van alle overeenkomsten met Clairfield en de teruggave van het bedrag van ruim 2, 5 miljoen euro dat Van Trikt namens de CBvS aan Clairfield heeft betaald.

In het vonnis van 20 oktober 2022 ging de Belgische rechtbank mee met de eis van de CBvS. Alle overeenkomsten tussen Clairfield en Van Trikt zijn nietig verklaard omdat ze buiten de wettelijke bevoegdheden en taakstelling van de moederbank vallen en omdat voormalig gouverneur Van Trikt bovendien niet bevoegd was om de overeenkomsten namens de moederbank aan te gaan. De vordering van Clairfield werd ongegrond verklaard en afgewezen.

Strafbare feiten

De ondernemingsrechtbank in Brussel achtte het bewezen dat de overeenkomsten tussen de CBvS en Clairfield gesloten zijn “met de bedoeling een strafbare, met de openbare orde strijdige toestand in stand te houden”, stelt de CBvS in een persbericht. Clairfield is veroordeeld tot terugbetaling aan de Surinaamse moederbank, inclusief wettelijke interesten vanaf de datum van dagvaarding tot de datum van volledige betaling. Ook moet het Belgische adviesbureau opdraaien voor alle gerechtskosten gemaakt door de CBvS. Indien Clairfield in hoger beroep gaat, wordt de werking van de uitspraak niet opgeschort. De Centrale Bank van Suriname laat weten dat ze “zeer content is met dit vonnis van de Belgische rechtbank”.

Bron: www.apache.be


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie