• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

APA RICHT ZICH OP BAJA-1 ONTDEKKING IN BLOK 53

| united news | Door: Redactie

Foto: Een overzicht van de blokken in de offshore met een uitvergroting van Blok 53 | Foto bron: Staatsolie website | Bron: OilNow.gy

APA Suriname Corporation LDC en haar partners, het Spaanse CEPSA en Petronas, hebben besloten een deel van Blok 53 in de Surinaamse offshore-regio terug te geven aan Staatsolie Maatschappij Suriname N.V.

Dit is onlangs aangekondigd door Staatsolie. De beslissing is gebaseerd op de voorwaarden van de productiedelingscontracten tussen Staatsolie en de bedrijven.

In de productiedelings overeenkomst die in oktober 2012 werd getekend, kwamen Staatsolie en APA overeen tot een minimum aantal exploratieactiviteiten voor Blok 53. Aangezien de exploratieperiode op 31

december vorig jaar is beëindigd, hebben APA, CEPSA en Petronas ervoor gekozen het werkprogramma, dat ten minste één exploratieboring zou omvatten, niet te verlengen. Het contract is nu vanaf 1 januari 2024 beperkt tot het Baja-1 gebied.

De partners zijn van plan om de exploratieactiviteiten in de Baja-1 olievondst te intensiveren.

Het vrijgegeven deel van Blok 53 zal later dit jaar door Staatsolie weer worden opgenomen in het contract. Het bedrijf meldt dat er al serieuze interesse is getoond door internationale olie- en gasbedrijven.

Baja-1 werd geboord tot een diepte van 5.290 meter en trof in één interval binnen het Campanien op 34

meter netto olie aan. Voorlopige vloeistof- en log-analyse wijst op lichte olie met een gas-olieverhouding (GOR) van 1.600 tot 2.200 standaard kubieke voet per vat, in een reservoir van goede kwaliteit.

Blok 53 kende tussen 2015 en 2021 vier exploratieboringen, waarbij de enige olievondst werd gedaan in het Baja-1 gebied. CEPSA, een Spaans oliemaatschappij, trad in november 2013 toe tot APA en verwierf een belang van 25% in Blok 53. Vervolgens ging Petronas in april 2014 een partnerschap aan en nam een belang van 30% in het blok.

ENERGY

 

 

 

| united news | Door: Redactie