• zaterdag 04 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Abdoel moet de cijfers beter gaan bestuderen en niet zo venijnig doen

| sun.sr | Door: Redactie

INGEZONDEN - De heer Amzad Abdoel beschuldigt president Santokhi in het artikel “Verifieerbare leugens van de Regeringsleider” (SUN.sr 25 dec. jl.) onterecht dat hij leugens verspreidt. Wij moeten hierop reageren, omdat de heer Abdoel dit vaker verkondigt en de plank behoorlijk mis slaat.

IMF-programma

De heer Abdoel heeft blijkbaar niet door dat Suriname in 2021 met het IMF in zee is gegaan. Voordat het IMF een programma goedkeurt, worden er maanden besteed aan het verifiëren van data tussen het IMF en de Surinaamse Centrale Bank en het Ministerie van Financiën.  

Het IMF laat daar een batterij van deskundigen op los, die alle data

nauwgezet doornemen en vele vragen stellen. Men komt dan tot een macro-economisch raamwerk met een groot aantal data en tabellen, welke in samenwerking met de Surinaamse deskundigen is opgemaakt.  Dat zijn de data waar dhr. Abdoel mee moet werken, omdat daarin de correcties zijn aangegeven. 

Alle publicaties van het IMF over Suriname staan op hun website en iedereen kan ze gratis raadplegen, ook dhr. Abdoel (www.imf.org/en/Countries/SUR#). U kunt daar lezen wat de uitgangspositie in 2020 was en het verloop sindsdien. Vanaf Suriname een programma heeft met het IMF wordt er elk kwartaal een review gedaan.

Ook in die reviews staan weer alle data,

die dan bijgewerkt worden met de meest recente data. De laatste review telt 114 bladzijden aan data en tekst. Nergens in het artikel van dhr. Abdoel worden de cijfers van het IMF gebruikt, terwijl daarmee gewerkt wordt. De President werkt blijkbaar wel met de cijfers van het IMF. 

Wisselkoers

Een van de belangrijkste data waar het IMF mee werkt betreft de wisselkoers. Pas vanaf juni 2021 heeft Suriname slechts één wisselkoers. Daarvoor had je de Centrale Bank koers en de Cambiokoers. Wanneer driekwart van de economie met de Cambiokoers werkt en slechts een kwart met de officiële wisselkoers, dan is het niet realistisch om voor de hele economie te doen alsof de officiële wisselkoers voor alle goederen en diensten gelden. Het IMF corrigeert hiervoor en dat is één van de belangrijkste verschillen tussen de statistieken waar dhr. Abdoel naar verwijst en de IMF cijfers. 

Het is in feite ook heel logisch, want als een televisie is geïmporteerd voor USD 500 en de officiële koers was in mei 2020 nog SRD 7,52 dan zou die tv dus omgerekend SRD 3.760 moeten kosten. Maar geen enkele consument kon die tv voor die prijs kopen in de winkels, omdat de cambiokoers veel hoger was (al bijna SRD 20). Alleen een klein aantal vrienden van dhr. Abdoel konden in die periode misschien aan dollars voor de koers van SRD 7,52 komen, maar de meeste Surinamers en importeurs moesten het doen met de cambiokoers. 

Toen de koers werd losgelaten in juni 2021 daalde hij helaas niet naar SRD 7,52 maar kwam uit rond de SRD 21. Dat betekent dat de ‘echte’ koers, die vanaf juni 2021 door vraag en aanbod wordt bepaald, rond de SRD 21 lag. Er kan tegenwoordig niet meer gesjoemeld worden met de koers, omdat het voor iedereen geldt. De regering bepaalt de koers ook niet meer, maar de markt. Natuurlijk probeert de regering middels goed beleid te zorgen dat de burgers hun eigen SRD meer gaan waarderen.

 

Schulden

Het bureau voor de Staatsschuld registreert alleen wat haar formeel is aangeboden, maar niet wat er niet is aangeboden. Daarnaast worden de schulden door het Bureau voor de Staatsschuld ook tegen de officiële koers geregistreerd en wel de koers die gold toen de lening werd aangegaan. Dat maakt dat omzetting van de buitenlandse schulden in SRD een vertekend beeld oplevert. Verder worden de geaccumuleerde schulden door het Bureau voor de Staatsschuld niet meegenomen, maar slechts de originele schuld. Ook hier moet gecorrigeerd worden met de ‘echte’ koers, zodat een zuiver beeld ontstaat. De Surinaamse regering heeft in 2020 twee buitenlandse bedrijven moeten inhuren om de schulden exact vast te stellen, zodat er heronderhandeld kon worden met de schuldeisers. Ook deze data zijn dus gecorrigeerd in het IMF programma. 

De voormalige NDP minister van Financiën, die inmiddels gevlucht is met medeneming van de harde schijf van het ministerie, werkte zelf bij het IMF. In 2016 had de NDP regering zelf een overeenkomst met het IMF. We nemen aan dat dhr. Abdoel toen wel wist hoe dat werkte, maar blijkbaar is hij alles vergeten, ook dat van de kasreserves is hij vergeten.

VHP mediacommissie


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie