• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zegeningen

| de ware tijd | Door: Redactie

SERIEUS!? / Ivan Cairo

Suriname is gezegend met een prachtige natuur en daarvoor slaan we ons vaak met recht op de borst. We zijn het land dat per capita één van de grootste hoeveelheden zoetwater ter wereld heeft. We zijn, gelet op de aanwezigheid van natuurlijke hulpbronnen, volgens een Wereldbank-rapport van enkele decennia geleden het zeventiende rijkste land ter wereld. Wat vegetatie betreft kan geen enkel land aan ons tippen.

Met bijna 94 procent bosbedekking zijn we het ‘groenste’ land ter wereld. Suriname is één van de drie enige landen in de wereld die carbon negatief is, dus we nemen meer broeikasgassen

op dan we met zijn allen produceren. Helaas, deze zegeningen vragen soms ook een prijs. Een hoge prijs. We zijn al bijna vergeten dat niet zo lang geleden we water in overvloed hadden, zelfs zoveel dat een groot deel van het district Brokopondo werd verzopen. Letterlijk en figuurlijk.

“Wat ik heb gemist is de mededeling van de autoriteiten of er wat wordt gedaan aan de oorzaak van de rookontwikkeling”

Het liep de spuigaten uit. De spuigaten in de Afobakastuwdam die wagenwijd werden opengezet, waardoor veel mensen in Brokopondo kopje onder gingen. Hoeveel de materiële schade als gevolg daarvan is geweest is onbekend.

Over de immateriële schade kunnen we slechts gissen.

Nu is Wageningen aan de beurt. Het ‘groen’ waarmee we nu in de wereld te koop lopen op zoek naar carboncreditdollars zorgt voor irritatie. En frustratie. Door de aanhoudende droogte zijn er kennelijk spontane bosbranden ontstaan en is Wageningen al enkele weken bedekt met een rooktapijt.

Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat in de afgelopen periode er meerdere gevallen van luchtwegklachten zijn behandeld bij de RGD-polikliniek en de SEH van het Petronella Ziekenhuis Wageningen. Enkele van de gevallen zijn doorverwezen naar het Mungra Medisch Centrum in Nieuw-Nickerie.

Als reactie op de behoeften van de kliniek heeft het ministerie van Volksgezondheid een zending essentiële medicijnen, apparaten en medische verbruiksmiddelen gezonden. Wat ik heb gemist is de mededeling van de autoriteiten of er wat wordt gedaan aan de oorzaak van de rookontwikkeling en of er überhaupt iets tegen kan worden gedaan.

We zien in het wereldnieuws regelmatig bosbranden in andere landen en hoe die worden aangepakt. Ik betwijfel dus of Suriname de menskracht en equipment heeft om bijvoorbeeld vanuit de lucht grote bosbranden aan te pakken. Met al dat groen en water zijn we dus toch niet zo gezegend. Verzuipen en verstikken passen niet in mijn rijtje ‘tel uw zegeningen’.

ivancairo@yahoo.com

| de ware tijd | Door: Redactie