![](/sites/default/files/styles/news_feed_image/public/Ashwin-Adhin-750x375.jpg?itok=tb9tyR0b)
OM misbruikte vervolgingsmonopolie in zaak-Adhin
| keynews.sr | Door: Redactie
Het Hof van Justitie heeft woensdag in hoger beroep het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen ex-vicepresident Ashwin Adhin.
Hoewel het OM zelf mag bepalen welke zaken het wel of niet vervolgd, zijn in dit geval Adhins rechten geschonden omdat de andere verdachten niet zijn vervolgd. Daarnaast is het OM voorbijgegaan aan de Wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers.
Adhin is eind 2023 al door het Hof vrijgesproken wegens het ontbreken van wettig en overtuigend bewijs. Hij was aangeklaagd voor vervalsing, verduistering en het vernietigen van media-apparatuur. Het OM eiste toen een gevangenisstraf van één jaar, met een
De procureur-generaal ging in hoger beroep. Waar de zaak in eerste aanleg werd behandeld door een driekoppige kamer, werd het hoger beroep beoordeeld door een vijfkoppige kamer. Het OM bleef bij zijn standpunt dat Adhin schuldig was en vroeg om vernietiging van het eerste vonnis. Daarbij werd opnieuw dezelfde straf geëist. Adhins verdediging had op de eerste plaats het Hof verzocht het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Indien dat werd afgewezen, werd gevraagd om bevestiging van de eerste vrijspraak.
Met de niet-ontvankelijk verklaring van het OM zag het Hof
De hofkamer in hoger beroep stond onder leiding van Alida Johanns. Zij motiveerde dat hoewel het OM een monopolie heeft op strafrechtelijke vervolging en onafhankelijk mag beslissen welke zaken worden vervolgd, het Hof in bijzondere gevallen ook bevoegd is om dit te toetsen. Een belangrijk punt in deze zaak was het ontbreken van een afschrijvingsprocedure voor apparatuur binnen de overheid. Zelfs als er geen reglement zou zijn waarin staat hoe afschrijving moet plaatsvinden, heeft het OM verzuimd de zaak daaraan te toetsen. Na de zitting legde persrechter Ingrid Lachitjaran het vonnis uit aan de aanwezige journalisten.
Adhin kreeg op de zitting morele steun van een groep NDP-aanhangers, die zich al vroeg bij het gerechtsgebouw hadden verzameld. Ze begeleidden hem bij aankomst en vertrek. Onder de aanwezigen bevonden partijgenoten zoals Ramon Abrahams, Ronnie Benschop en partijactivist Gordon Mac-Donald, alias ‘Makoe’, die de zitting persoonlijk bijwoonden.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| keynews.sr | Door: Redactie