• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WWF-Guianas: Rapport ‘De hoge prijs van goedkoop water’

| dagblad suriname | Door: Redactie

Water, ’s werelds kostbaarste maar ondergewaardeerde hulpbron, ligt aan de basis van een groeiende wereldwijde crisis die zowel de gezondheid van de mens als die van de planeet bedreigt, waarschuwt een nieuw rapport dat op 16 oktober door het WWF is gepubliceerd.

In Suriname zijn we allemaal bekend met het treurige beeld van plastic in het water, waardoor de doorstroom wordt belemmerd. In perioden van grote regenval staan de straten hierdoor nog dieper onder water, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Een ander gezondheidsrisico, dat de mensen langs de rivieren en het stuwmeer het hardst raakt, is het gebruik van kwik en

andere schadelijke chemicaliën bij goudwinning. Aanhoudende droogte en aan de andere kant overstromingen zijn een risico voor de agrarische sector. Mislukte oogst van bijvoorbeeld rijst en bananen zorgt voor hogere prijzen in een toch al kwetsbare economie. Ook de stijgende zeespiegel is een bedreiging, terwijl er volop gebouwd wordt op verkavelingsprojecten in Paramaribo-Noord.

Goede initiatieven, zoals het mangroveproject van professor Naipal, mogen rekenen op veel lof en inmiddels ook financiële ondersteuning. Ook andere instanties en organisaties zetten zich in om projecten te realiseren die bijdragen aan gezonde zoetwaterecosystemen. Het onlangs uitgebrachte rapport ‘The High Cost of Cheap Water’, dat op Wereldvoedseldag

is verschenen, maakt ons ervan bewust dat Suriname niet uniek is in deze problematiek. We kunnen leren van andere landen en elkaar versterken. Het rapport onthult helaas een grimmige realiteit: de jaarlijkse economische waarde van water en zoetwaterecosystemen wordt geschat op 58 biljoen dollar – gelijk aan 60% van het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP)*. Maar de zoetwaterecosystemen bevinden zich in steeds slechtere staat en vormen een steeds groter risico voor deze waarde. 

Sinds 1970 is de wereld een 33% van alle overgebleven wetlands kwijtgeraakt en de populaties van in het wild levende zoetwaterdieren zijn gemiddeld met 83% afgenomen. Door opgedroogde rivieren en meren hebben steeds meer mensen een tekort aan water en zijn ze niet zeker van voeding. Vervuiling is toegenomen en voedselbronnen, zoals zoetwatervisserij, zijn afgenomen. Het verergert ook de economische druk en ondermijnt wereldwijde inspanningen om natuurverlies tegen te gaan en zich aan te passen aan de steeds grotere gevolgen van klimaatverandering, van verwoestende droogte en extreme overstromingen tot zeespiegelstijging.

Het rapport stelt vast dat de directe economische voordelen, zoals waterverbruik voor huishoudens, geïrrigeerde landbouw en industrie, jaarlijks minimaal 7,5 miljard dollar bedragen. Het rapport schat ook dat de onzichtbare voordelen – zoals het zuiveren van water, het verbeteren van de gezondheid van de bodem, het opslaan van koolstof en het beschermen van gemeenschappen tegen extreme overstromingen en droogtes – zeven keer hoger liggen, namelijk rond de 50 miljarddollar per jaar.

Het onttrekken van niet-duurzame hoeveelheden water, schadelijke subsidies, wijzigingen in rivierstromen, vervuiling en gevolgen van klimaatverandering brengen zoetwaterecosystemen in gevaar. Het is schokkend dat twee derde van ’s werelds grootste rivieren niet meer vrij stromen en  wetlands in rap tempo verloren gaan.

Om water te hebben voor iedereen zijn we afhankelijk van gezonde zoetwaterecosystemen, die ook de basis vormen voor voedselzekerheid, hotspots voor biodiversiteit en de beste buffer en verzekering tegen de toenemende gevolgen van klimaatverandering. Het omkeren van het verlies van zoetwaterecosystemen zal de weg vrijmaken naar een veerkrachtigere, positievere en duurzamere toekomst.

WWF Guianas

| dagblad suriname | Door: Redactie