• maandag 06 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Woningbrand maakt risico’s afvalverbranding weer eens pijnlijk duidelijk

| dagblad suriname | Door: Redactie

Een woningbrand in de Rijsdijkweg heeft donderdag weer eens pijnlijk duidelijk gemaakt welke risico’s verbonden zijn aan het verbranden van afval. Volgens de persoon die de melding deed van de brand, was er sprake van een afvalbrand op een afstand van ongeveer 25 meter achter de woning en op een gegeven moment sloeg die brand over naar de woning. “De politie adviseert om geen afval te verbranden in de omgeving van bosschages en woningen.  Dit kan nare gevolgen met zich meebrengen”, zo liet de politie Regio Midden weten.

Hardleers

Maar, de praktijk heeft de afgelopen jaren geleerd, dat veel mensen hardleers zijn

– of gewoon dom – en het verbranden van afval als de gewoonste zaak van de wereld zien. Voorlichtings- en bewustwordingscampagnes over de risico’s van afvalverbranding zijn zinloos. Afval verbranden op het eigen erf lijkt in de genen van mensen te zitten.

Gedoogd?

Er wordt ook nauwelijks tot niet door de bevoegde autoriteiten tegen opgetreden en dat suggereert dat het verbranden van afval mag, het lijkt te worden gedoogd. De afvalverbranders lijken in Suriname vrij spel te hebben. Het verbranden van afval is strafbaar, maar de verbranders lijken zich daar niets van aan te trekken, omdat ze dondersgoed weten dat er toch

niet tegen wordt opgetreden. Het lijkt geen prioriteit te hebben bij de autoriteiten.

Het Openbaar Ministerie bracht een paar jaar geleden, 21 september 2021, nog een uitgebreid persbericht uit waarin zij onder meer stelt:

“In artikel 497 van het Wetboek van Strafrecht is onder sub 1 opgenomen, dat degene die zonder verlof van een districtscommissaris of van de door deze aangewezen ambtenaar, eigen onroerende zaken in brand steekt, gestraft wordt met een geldboete van de eerste categorie (Srd 3.500,-) en onder sub 2 dat deze bepaling niet van toepassing is op het buiten Paramaribo in brand steken van bomen of gewassen.”

Stiekempjes

Overigens, men gaat pas over tot het verbranden van hun rotzooi in de avonduren, stiekempjes, wanneer het donker is en ze het idee hebben dat het dan niet wordt opgemerkt. Dat zegt al veel over het denkniveau van de verbranders….. Deze mensen zijn werkelijk asociaal en denken alleen aan zichzelf en aan hoe ze op een goedkope manier van hun troep af kunnen komen: “We steken het gewoon in brand hoor.”

Mensen verbranden van alles in de ‘achtertuin’ en daar kunnen ook spullen tussen zitten, die wanneer ze in brand worden gestoken, giftige stoffen kunnen produceren, zoals het kankerverwekkende dioxine. 

Knallen

Ook zijn met regelmaat knallen te horen bij het verbranden van afval: lege spuitbussen (verf, toiletspray, enzovoorts) worden ook zonder na te denken bij het afval gedumpt en onder hitte komen die spuitbussen tot ontploffing, met alle risico’s vandien.

Het verbranden van afval is in meerdere opzichten dan ook niet ongevaarlijk. Afgezien van eventuele vrijkomende giftige stoffen, bezorgen dergelijke branden veel overlast voor omwonenden. Immers, veelal moeten omwonenden deuren en ramen sluiten om de rook en smeulende vuurdeeltjes buiten de deur te houden. En die vuurdeeltjes hebben waarschijnlijk afgelopen donderdag tot een woningbrand geleid… Gelukkig was de woning niet bewoond.

Meldpunt ‘naming and shaming’

Het zou goed zijn wanneer vanuit de overheid er een initiatief komt om een meldpunt, op het internet, op te zetten waar mensen afvalverbranding kunnen melden, ‘naming and shaming’. Wie niet wil luisteren, moet maar eens voelen.

Afvalverbranden is een maatschappelijk en persoonlijk probleem waar een einde aan moet komen. De volksgezondheid moet beschermd worden.

Immuun

Zoals hiervoor al gesteld, allerlei informatiecampagnes lijken geen zoden aan de dijk te zetten. Bepaalde mensen zijn hardleers, bepaalde mensen zijn asociaal en welhaast bewust crimineel bezig door afval te verbranden zonder oog en oor te hebben voor omwonenden. Deze mensen lijken immuun te zijn voor welke kritiek en campagne dan ook. Deze mensen kunnen niet rationeel denken en reageren.

Man kan niet vaak genoeg wijzen op de risico’s voor de volksgezondheid en de directe omgeving van het verbranden van afval en het feit dat het strafbaar is.

Wie slechte ervaringen heeft met afvalverbranders in hun buurt, laat het de redactie van Dagblad Suriname weten. Er kan niet vaak genoeg aandacht aan worden besteed.

PK

| dagblad suriname | Door: Redactie