Essed: tijd om maatschappelijke wonden van Bouterse te helen
| abc-Suriname | Door: Redactie
De samenleving in totaliteit heeft als grote opdracht om bij te dragen aan het helen van de maatschappelijke wonden die Desi Bouterse met zijn wandaden begaan heeft. Dat zei advocaat Hugo Essed als panellid in het ABC radioprogramma Welingelichte Kringen. Hij verwijst naar ‘een negatieve staat van dienst’ die Bouterse sinds 1980 heeft opgebouwd.
Essed somt op dat in 1980 de grondwettelijke soevereiniteit van het volk geschonden is, door een gekozen regering omver te werpen met militaire middelen. ‘Die coup was een dodelijke steek voor de rechtstaat. Het was het eerste staatsrechtelijk voorbeeld voor veel meer bloedvergieten’, zegt Essed.
Door deze negatieve staat van dienst heeft Bouterse het Surinaamse volk tot twee maal toe het recht ontnomen om geregeerd te worden door gekozen leiders. Essed: ‘hij heeft tot twee maal toe onschuldige burgers vermoord of doen vermoorden. Aan zo iemand kan geen staatsrechtelijke eer toekomen, ook al heeft hij zoveel andere goede dingen gedaan’.
De advocaat stelt dat
De advocaat is ook blijven stilstaan bij de uitvaart van Bouterse. Hoewel die groot was in aantallen mensen, stelt hij vast dat het vooral een NDP-aangelegenheid was. ‘Volkseer’ zou volgens hem betekenen dat er inderdaad eer wordt gegeven door het hele volk. Nadat de regering besloot om geen uitvaart met staatseer te geven aan Bouterse, stelde de partij dat hij met volkseer wordt begraven. Essed: er is getracht om Bouterse een roemvolle uitvaart te geven. Echter, Bouterse is een roemloze dood gestoren: op de vlucht voor justitie vanwege 15-voudige moord.
| abc-Suriname | Door: Redactie